Puha és krémes kakaós kalács melegen a sütőből

kakaós kalács
Vágólapra másolva!
Nincs finomabb a még meleg és puha kakaós kalácsnál! Picit még gőzölög, picit még meleg, tudjuk, hogy meg kellene várni, míg kihűl, de annyira finom az illata! Egyszerűen képtelenek vagyunk megálljt parancsolni a szánknak. Kiváló reggeli, tízórai, de akár desszertnek is megállja a helyét. Lepje meg vele a családot még ma!
Vágólapra másolva!
Kakaós kalács. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Kakaós kalács

Hozzávalók:

  • 80 ml meleg tej
  • 50 g cukor
  • 9 g aktív száraz élesztő
  • 406 g liszt
  • 5 nagy tojás + 1 a kenéshez
  • 1 teáskanál só
  • 227 g lágy vaj
  • 128 g apróra tört étcsokoládé

Elkészítés:

Keverjük össze a tejet, a cukrot és öntsük bele az élesztőt.
Dolgozzuk össze egy konyhai robotgéppel a lisztet és a tojást, majd keverjük hozzá az élesztős keveréket.
Sózzuk a tésztát, majd kanalanként dolgozzuk el benne a lágy vajat is folyamatos keverés mellett. Használjunk közepes fokozatot, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Amint a tészta összeállt, tegyük félre másfél órára kelni.

Ha letelt az idő, kezdjük el újra összegyúrni a tésztát, ezúttal azonban gyúrjuk bele a csokoládédarabokat is.
Formázzunk belőle hosszú, vastag csíkot, vágjuk ketté, fonjuk össze, a végét nyomjuk a tészta alá, aztán hagyjuk pihenni még 30-40 percet.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Kenjük meg tojással a kalácsot, és süssük 15 percig.
Vegyük a hőfokot 170-re, és süssük aranybarnára.
Tálaljuk melegen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!