A pisztácia rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mindezt úgy, hogy szabályozza a koleszterinszintet, a vérnyomást, illetve a vércukorszintet is.
Hozzájárul továbbá az agy egészséges működéséhez, amely a benne lévő luteinnek köszönhető.
Sőt, a lutein még a szemre is jó hatással van. A pisztácia egészséges zsírok forrása is, így energiát ad egy fáradt napon. Kis helyen is elfér, könnyen magunkkal vihetjük, így bármikor bekaphatunk belőle egy marékkal, ha megéheznénk.
Magas az antioxidánstartalma, amely megakadályozza a sejtkárosodást, kulcsszerepet játszik egyes betegségek kialakulásának csökkentésében. A diófélék közül a pisztácia tartalmazza a legtöbb luteint és zeaxantint, mindkettő nagyon fontos antioxidáns, a szem egészségének megőrzésében van kiemelt szerepük.
Szerencsére a pisztácia a legkisebb kalóriatartalmú dióféle.
28 gramm mindössze 159 kalóriát tartalmaz, ugyanennyi dió 185-öt, ugyanennyi pekándió pedig 193-at. Ha a fehérjetartalmat nézzük, akkor a mandula van az első helyen, ám a pisztácia a másodikon.
Emellett nagyon sok elengedhetetlen esszenicális aminosav is van benne.
A pisztácia gazdag rostban és fehérjében, mindkettő növeli a teltségérzetet, tehát kevesebbet fogunk enni. A sok rost jó a bél baktériumai számára.
A pisztáciát ehetjük magában snackként, készíthetünk belőle fagylaltot, beleszórhatjuk a reggeli granolába, rászórhatjuk a salátánkra, de akár szószt, csokoládés süteményt,
müzliszeletet és házi csokoládét is készíthetünk belőle.
Jól feldobja a pitéket, a narancssalátát, a kekszeket, és még a sajtgolyókat, a kakaós csigát, a rizssalátát, a répasalátát, a citromtortát és az édes kenyereket. Jól illik a bárányhoz, a disznóhoz, de még a csirkéhez is. Akár be is panírozhatjuk vele a csirkemelleket.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Főzzük meg a tésztát a szokott módon.
Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, sózzuk, szórjuk meg az apróra tört pisztáciával és a citromreszelékkel.
Forgassuk át és már kész is.