A sör földes ízt ad az ételeknek, például a csilinek, a leveseknek és a pörkölteknek, diós, karamellás ízt pedig a süteményeknek. Szinte minden elkészítési technikához felhasználhatjuk: sütéshez, pároláshoz, pácoláshoz, grillezéshez stb.
A komló enyhén keserűvé tenné az ételeket, ugyanakkor a maláta biztosítja az édességet, ami az aromák tökéletes egyensúlyához vezet.
Ezenkívül a magas cukortartalmú élelmiszerek, mint a sárgarépa, a kukorica vagy a hagyma, még inkább kiegyensúlyozzák a sör ismerős keserűségét.
Szeretne ropogós hagymakarikákat enni? A panírtésztához szénsavas ásványvíz helyett adjunk lagert, hogy a tészta könnyű és levegős legyen. Na és mit szól a sörben főtt halhoz?
A tökéletes fish & chips titka is a sörben rejlik!
A csirkés ételekhez nagyon jól illik a búzasör, a vörös húsos finomságokhoz azonban inkább portert válasszunk. Ha egyszer kipróbáljuk, el sem tudjuk majd képzelni, hogy a csilisbabot vagy a csirkepörköltet sör nélkül főzzük!
Készítsük a hagyma- és a sajtkrémlevest búzasörrel!
Csokoládés sütemények készítése során használjunk barna sört, amely kiemeli a csokoládé izgalmas jegyeit. Minden más receptben jó választás lehet a lager.
Próbáljuk ki például a csokoládés muffint vagy a brownie a kedvenc barna sörünkkel! Vagy bármelyik kedvenc desszertünket egy kis pale ale-lel.
A sörpác elképesztő találmány! A húsok enyhén karamellizált, földes ízt kapnak, így például a barbecue ételekhez szinte elengedhetetlen. Figyeljünk rá, hogy ez esetben könnyű, ne túl aromás fajtákat válasszunk.
Egyszerűen öntsük rá a húsra, azután adjunk hozzá fűszereket vagy friss fűszernövényeket. Győződjünk meg róla, hogy a pác teljesen befedi a húst, azután tegyük félre néhány órára
Készítsünk barna sörrel meglocsolt steaket, vagy lagerben pácolt csirkét!
Az ale tökéletes párost alkot a sertéssel, a marhával és a báránnyal, ám a vadhúsokhoz inkább belga sört használjunk.
A sörrel főzésnél is aranyszabály, hogy csak olyan sört válasszunk, amelyet szívesen meginnánk.