Érdemes megtanulni, hogyan különböztethetjük meg a takarmánykukoricát a csemegekukoricától. Az előbbi szemei sötétebbek,
míg az utóbbi szemei inkább vajszínűek, tehát sokkal világosabbak.
Ezt mindenképp ellenőrizzük vásárláskor. Aztán arra is érdemes figyelni, hogy milyen a kukorica "haja" vagy "bajusza". Ha száraz, akkor a kukorica már több napos, nem friss, a szemek is keményebbek, tovább kell főzni őket.
Tévhit, hogy a kukorica soká fő meg. Ha friss csemegekukoricát választottunk, akkor elég neki negyedóra is.
A főzés menete!
1. Szedjük le a leveleket a kukoricáról. A külső réteget nyugodtan eldobhatjuk, a többit azonban tegyük félre.
2. Vágjuk fel a csöveket, majd mossuk meg a félretett levelekkel együtt.
3. A levelekkel béleljünk ki egy nagy edényt, tegyük rá a kukoricát, majd arra is jöhet néhány levél. Öntsük fel az egész vízzel, hogy jól ellepje és kezdjük el megfőzni.
4. Mindössze 10-15 percre van szükség, hogy a kukorica finom puha legyen. Sót semmiképp ne tegyünk a vízbe, mert megkeményednek a szemek. Villával könnyen ellenőrizhetjük, megfőtt-e már.
5. Szedjük ki a vízből és tálaljuk megsózva.