Puha túrós batyu a nagymamától egy óra alatt

túrós batyu
Vágólapra másolva!
Emlékszem, milyen izgatott voltam, amikor a nagyit figyeltem a konyhában. Épp túrós batyut csinált nagy gonddal és odafigyeléssel, közben nekem magyarázta, hogy mitől lesz igazán puha és finom. A tészta titka a jól felvert tojásban rejlik, míg a töltelék pedig a vaníliától lesz még finomabb. Felnőtt fejjel is emlékszem rá, milyen igaza volt. Az ő túrós batyuját az egész család imádja a mai napig!
Vágólapra másolva!
Túrós batyu. A kép csak illusztráció! Forrás: Táfelspicc

Puha túrós batyu

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 60 g cukor
  • 1 tojássárgája
  • 15 g élesztő
  • 45 ml olaj
  • 200 ml meleg tej
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 300 g túró
  • 1 tojás
  • 30 g cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje vagy 1 vaníliáscukor

Elkészítés:

100 ml tejben kavarjunk el 1 evőkanál cukrot, majd futtassuk fel benne az élesztőt.
Amint ez megtörténik, öntsük a liszthez, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, a jól felvert tojást az olajat és a sót.
Adjunk hozzá annyi tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Dagasszuk simára, majd tegyük félre, míg a duplájára dagad.
Gyúrjuk át újra, nyújtsuk ki, és vágjunk belőle négyzetalakot (körülbelül 12x12 centiméter).
A töltelék elkészítéséhez keverjük össze a túrót, a felvert tojást, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliát.
Tegyük a tölteléket a tésztanégyzetek közepére, fogjuk meg a szemközti csúcsokat, fogjuk össze, és tekerjük meg.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd az így kapott batyukat sorakoztassuk rá.
Kenjük meg egy kis tojással és süssük 200 fokon 20-25 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
Tálaljuk porcukorral vagy fahéjjal megszórva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!