Vidéken szerencsésnek mondhatja magát az, akinek szőlő terem a kertjében. Nekünk is van, többféle is, nem győzzük enni és finomabbnál finomabb fogásokat készíteni belőle. A szőlő rendkívül gazdag gyümölcs, számos egészségügyi előnye van.
Ám ez még nem minden, ugyanis a szőlő sokkal sokoldalúbb, mint eddig hittük. Nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, hanem számos más módon is. Kézenfekvő hozzáadni salátákhoz, turmixokhoz, joghurtokhoz vagy a reggeli gabonapehelyhez.
Ám a szőlő a húsokkal is nagyon jó párost alkot. Vegyük például a csirkét. Süssük együtt egy kis dióval is, hogy még finomabb legyen. Belekeverhetjük továbbá a palacsinta tésztájába,
de tálalhatjuk magát az elkészült palacsintát is szőlővel.
Felejtsük el a hagyományos, paradicsomos bruschettát, kenjük meg krémsajttal, szórjuk meg kecskesajttal, kakukkfűvel, szőlővel és már mehet is a sütőbe. Hasonlóan finom a kelbimbó szőlővel és dióval összesütve.
Készíthetünk belőle továbbá pitét, szörpöt, lekvárt, kandírozhatjuk, de amit semmiképp se hagyjunk ki, az a sajttal és szőlővel töltött édesburgonya.
Íme a recept!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Villával szurkáljuk meg az édesburgonyát, süssük 45-60 percig.
Vegyük ki a sütőből, majd öntsük egy tepsire a szőlőt, locsoljuk meg szőlőmagolajjal és pirítsuk 20 percig.
Miután az édesburgonya kihűlt, vágjuk hosszában félbe és óvatosan kaparjuk ki a húsát.
Keverjük össze a burgonya húsát kecskesajt felével, a fahéjjal, a szerecsendióval, a sóval, a borssal és a mézzel.
Kanalazzuk vissza a burgonyába.
Szórjuk meg a maradék kecskesajttal, a tetejére jöhet a szőlő és csorgassunk rá mézet.