Szerencsések vagyunk, ha hazai szőlőbe botlunk a piacon

szőlő
Vágólapra másolva!
Az ősz nemcsak a sütőtök, hanem a szőlő időszaka is. Beindul a szüret, a piacok megtelnek az édes gyümölccsel. Szerencsések vagyunk, ha sikerül friss hazai szőlőt vásárolnunk, hiszen tele van tápanyagokkal és még az energiatartalma is magas. Persze nemcsak önmagában ehetjük, hanem saláták, húsok, turmixok alapanyagként is felhasználhatjuk.
Vágólapra másolva!

Vidéken szerencsésnek mondhatja magát az, akinek szőlő terem a kertjében. Nekünk is van, többféle is, nem győzzük enni és finomabbnál finomabb fogásokat készíteni belőle. A szőlő rendkívül gazdag gyümölcs, számos egészségügyi előnye van.

  • Több mint 80%-a víz, kiváló hidratáló.
  • Magas az energiatartalma, nagyon jó méregtelenítő.
  • Rengeteg tápanyag van benne, A-, B-, C- és K-vitamint, valamit káliumot, szelént és vasat is tartalmaz.
  • Magas az antioxidánstartalma, különösen a héjában és a magokban. A vörös szőlő antioxidánstartalma magasabb a benne lévő antocianinok miatt, amelyek a színét adják.
  • Segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Ám ez még nem minden, ugyanis a szőlő sokkal sokoldalúbb, mint eddig hittük. Nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, hanem számos más módon is. Kézenfekvő hozzáadni salátákhoz, turmixokhoz, joghurtokhoz vagy a reggeli gabonapehelyhez.

Forrás: Shutterstock

Ám a szőlő a húsokkal is nagyon jó párost alkot. Vegyük például a csirkét. Süssük együtt egy kis dióval is, hogy még finomabb legyen. Belekeverhetjük továbbá a palacsinta tésztájába,

de tálalhatjuk magát az elkészült palacsintát is szőlővel.

Felejtsük el a hagyományos, paradicsomos bruschettát, kenjük meg krémsajttal, szórjuk meg kecskesajttal, kakukkfűvel, szőlővel és már mehet is a sütőbe. Hasonlóan finom a kelbimbó szőlővel és dióval összesütve.

Készíthetünk belőle továbbá pitét, szörpöt, lekvárt, kandírozhatjuk, de amit semmiképp se hagyjunk ki, az a sajttal és szőlővel töltött édesburgonya.

Íme a recept!

Szőlővel töltött édesburgonya

Hozzávalók:

  • 4 édesburgonya
  • 2 bögre szőlőszem
  • 1 teáskanál szőlőmagolaj
  • egy csipet só
  • egy csipet fekete bors
  • 114 g kecskesajt
  • 2 evőkanál méz
  • egy csipet fahéj és szerecsendió

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Villával szurkáljuk meg az édesburgonyát, süssük 45-60 percig.
Vegyük ki a sütőből, majd öntsük egy tepsire a szőlőt, locsoljuk meg szőlőmagolajjal és pirítsuk 20 percig.
Miután az édesburgonya kihűlt, vágjuk hosszában félbe és óvatosan kaparjuk ki a húsát.
Keverjük össze a burgonya húsát kecskesajt felével, a fahéjjal, a szerecsendióval, a sóval, a borssal és a mézzel.
Kanalazzuk vissza a burgonyába.
Szórjuk meg a maradék kecskesajttal, a tetejére jöhet a szőlő és csorgassunk rá mézet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!