A kutatás során egereken tesztelték a citromfű hatását: három csoportba osztották őket annak megfelelően, hogy mennyi citromfűkivonatot kaptak. Emellett volt egy kontrollcsoport is, akiknek viszont csak sóoldatot adtak. A kutatók azt tesztelték, hogy vajon a citromfű képes-e megvédeni az emlékezőképességet.
Arról számoltak be, hogy fokozza a memória teljesítményét.
Ez már önmagában is egy nagy eredmény, noha a citromfű eddig is csodanövénynek számított. Nemcsak a konyhában, különösen az ázsiai konyhákban használják a baromfihúshoz és a tenger gyümölcseihez, hanem az aromaterápiában és a természetgyógyászatban is közkedvelt alapanyag.
Belélegezve enyhíti a stresszt és javítja a hangulatot, belsőleg használva pedig pozitív hatással lehet az emésztőrendszerre. Mivel prebiotikum, elősegíti a vastagbélben található jó baktériumok újratelepítését.
Tartalmaz továbbá citrátot is, amely egy antimikrobális vegyület, elősegíti a rossz baktériumok eltávolítását.
A citromfűt gyakran használják továbbá puffadásra, székrekedésre, görcsökre, hasmenésre, felfúvódásra és emésztési zavarok kezelésére. Rengeteg antioxidáns és kálium van benne, amelynek köszönhetően szabályozhatja a vérnyomást.
Az adagolási javaslat beállításához mindenképp érdemes természetgyógyász szakemberhez fordulni. Ha még sosem fogyasztottunk azelőtt, korlátozzuk a mennyiséget napi egy csészére.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntsük a forró vizet a citromfűre, hagyjuk állni 5 percig.
Szűrjük le a teát és fogyasszuk magában vagy egy kis mézzel ízesítve.