A feldolgozott ételektől eltérően a gyümölcsök és zöldségek összetett szénhidrátokat, rostokat és tápanyagokat tartalmaznak. A legtöbb közülük szuperétel,
alacsony a kalóriatartalma és csak természetes cukrok vannak bennük.
A különböző színű zöldségek és gyümölcsök tápanyagprofilja változó, így kimaxolhatjuk a bennük lévő táplálkozási előnyöket.
A kék és lila alapanyagok tele vannak antocianinokkal, amelyek természetes növényi pigmentek, tehát ezek adják a színüket. Érdekességük, hogy valójában erős antioxidáns tulajdonságúak, ezért hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában csökkenéséhez.
Mit együnk?
A zöld színű zöldségek segítenek megőrizni a szem, a csontok és a fogak egészségét. Gazdagok K-vitaminban, amely segíthet meggátolni a véralvadást is.
Általában C- és E-vitaminok is vannak bennük, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.
A zöld zöldségek és gyümölcsök luteint és zeaxantint is tartalmaznak, amelyek segíthetnek megakadályozni a szembetegségek kialakulását.
Mit együnk?
A narancssárga és sárga alapanyagok természetesen gazdagok béta-karotinban, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. Az A-vitamin hatással van a szem, a fogak, a csontok és a bőr egészségére is.
Mit együnk?
A piros alapanyagok, mint például a málna és a cseresznye, tele vannak likopinnal. Ez az antioxidáns az A-vitaminnal, a C-vitaminnal és a rostokkal karöltve
jót tesz a szív egészségének és az általános jólétnek.
Mit együnk?
A fehér alapanyagok, mint a körte és a karfiol, tele vannak élelmi rostokkal, segítenek visszaszorítani a rossz koleszterinszintet. Ezenkívül a fehér szuperélelmiszerek jó forrásai az antioxidánsoknak is.
Mit együnk?
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Rendezzük a zöldségeket egy sütőlapra a következők szerint: paprika, répa, tök, brokkoli, lilahagyma.
Sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olívaolajjal.
Süssük 20-25 percig.