Ez a focaccia kenyérrecept nagyon egyszerűen elkészíthető. Semmilyen extra alapanyagra nincs szükség hozzá. Az extra szűz olívaolaj teszi olyan hihetetlenül finommá. Nemcsak a kenyér ízéért, de az állagáért is felel.
A legjobb focaccia kenyér titka a minőségi olívaolaj használata.
A friss fokhagyma is elengedhetetlen a tökéletes focaccia kenyérhez. Alapvetően két gerezddel dolgozunk, de bátran növeljük a mennyiséget, ha még fokhagymásabbra szeretnénk a kenyerünket.
A másik két fontos alapanyag a friss rozmaring és a friss kakukkfű. Természetesen szárított fűszereket is választhatunk, ám frissekkel még finomabb lesz a végeredmény.
Használjunk olyan lisztet, mint bármelyik más kenyérrecepthez. Tulajdonképpen a kenyérliszt-keverékek is jók ehhez a recepthez, de akkor előfordulhat, hogy a végeredmény valamivel rágósabb lesz.
A húsos ételek, különösen a pörköltek mellé nagyon jó választás egy kis savanyúval. Ám ugyanolyan jó levesbe mártva, például, ha krémes zöldséglevest, paradicsomlevest vagy gulyáslevest készítünk. A mártogatás biztosan felidézi a gyermekkorunkat.
Ehetjük önmagában friss vajjal, de akár szendvicset is készíthetünk belőle, így reggelire is kiváló választás.
Használjuk úgy bátran, mint a hagyományos kenyeret. Ha pedig több tésztát kevertünk be, mint amennyit meg akarunk végül sütni, tegyük be a hűtőbe, és használjuk fel később. A fagyasztóban egy hónapig áll el, a hűtőben 2 napig.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük össze az olívaolajat, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a borsot egy tálban.
Kezdjük el melegíteni lassú tűzön, főzzük körülbelül 5-10 percig, vagy amíg illatozni kezd.
Tegyük félre.
Keverjük össze egy másik tálban a meleg vizet, az élesztőt és a mézet. Hagyjuk állni 5 percig.
Adjuk hozzá a liszt felét és a fokhagymás olaj felét.
Keverjük hozzá a maradék lisztet is, és gyúrjuk simára a tésztát.
Tegyük egy olajozott tálba, és hagyjuk kelni egy órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A maradék olajos keverékkel olajozzunk ki egy tepsit, utána nyomkodjuk bele a tésztát.
Csepegtessünk a tetejére a maradék olívaolajból, és hagyjuk még kelni 20 percig.
Süssük aranybarnára 15-20 perc alatt.