Isteni finom ez a könnyen elkészíthető, fokhagymás focaccia kenyér

Focaccia
Vágólapra másolva!
Hogyan lehet elkészíteni a világ egyik legjobb focaccia kenyerét, amely kívül ropogós, belül pedig finom puha? Ez az egyszerű recept megadja a választ. Tökéletes kezdőknek és tapasztalt kenyérsütőknek is. Kiváló választás vacsorára, reggelire, levesekhez, pörköltekhez, de akár szendvicsekhez is.
Vágólapra másolva!

Ez a focaccia kenyérrecept nagyon egyszerűen elkészíthető. Semmilyen extra alapanyagra nincs szükség hozzá. Az extra szűz olívaolaj teszi olyan hihetetlenül finommá. Nemcsak a kenyér ízéért, de az állagáért is felel.

A legjobb focaccia kenyér titka a minőségi olívaolaj használata.

A friss fokhagyma is elengedhetetlen a tökéletes focaccia kenyérhez. Alapvetően két gerezddel dolgozunk, de bátran növeljük a mennyiséget, ha még fokhagymásabbra szeretnénk a kenyerünket.

A másik két fontos alapanyag a friss rozmaring és a friss kakukkfű. Természetesen szárított fűszereket is választhatunk, ám frissekkel még finomabb lesz a végeredmény.

Használjunk olyan lisztet, mint bármelyik más kenyérrecepthez. Tulajdonképpen a kenyérliszt-keverékek is jók ehhez a recepthez, de akkor előfordulhat, hogy a végeredmény valamivel rágósabb lesz.

Mivel fogyasszuk?

A húsos ételek, különösen a pörköltek mellé nagyon jó választás egy kis savanyúval. Ám ugyanolyan jó levesbe mártva, például, ha krémes zöldséglevest, paradicsomlevest vagy gulyáslevest készítünk. A mártogatás biztosan felidézi a gyermekkorunkat.

Ehetjük önmagában friss vajjal, de akár szendvicset is készíthetünk belőle, így reggelire is kiváló választás.

Használjuk úgy bátran, mint a hagyományos kenyeret. Ha pedig több tésztát kevertünk be, mint amennyit meg akarunk végül sütni, tegyük be a hűtőbe, és használjuk fel később. A fagyasztóban egy hónapig áll el, a hűtőben 2 napig.

Focaccia kenyér. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Fokhagymás focaccia

Hozzávalók:

  • 120 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
  • 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring vagy 1 teáskanál szárított
  • 1/4 teáskanál friss őrölt fekete bors
  • 235 ml meleg víz
  • 1 csomag aktív élesztő
  • 1/4 teáskanál méz
  • 315 g univerzális liszt
  • 1/2 teáskanál finom tengeri só

Elkészítés:

Keverjük össze az olívaolajat, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a borsot egy tálban.
Kezdjük el melegíteni lassú tűzön, főzzük körülbelül 5-10 percig, vagy amíg illatozni kezd.
Tegyük félre.
Keverjük össze egy másik tálban a meleg vizet, az élesztőt és a mézet. Hagyjuk állni 5 percig.
Adjuk hozzá a liszt felét és a fokhagymás olaj felét.
Keverjük hozzá a maradék lisztet is, és gyúrjuk simára a tésztát.
Tegyük egy olajozott tálba, és hagyjuk kelni egy órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A maradék olajos keverékkel olajozzunk ki egy tepsit, utána nyomkodjuk bele a tésztát.
Csepegtessünk a tetejére a maradék olívaolajból, és hagyjuk még kelni 20 percig.
Süssük aranybarnára 15-20 perc alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!