1. A nokedlihez lisztre, tojásra, sóra, zsiradékra és vízre van szükség. Ezek aránya kiemelkedő fontosságú, hiszen
a mennyiségük és a tészta állaga is hatással van a végeredményre.
Dolgozzunk a következő mennyiségekkel: 500 g finomliszt, 3 db tojás, só ízlés szerint, majd annyi víz, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy.
2. Mielőtt nekifognánk a nokedlitészta elkészítésének, tegyük fel a vizet forrni. Szórjunk bele sót, öntsünk bele egy kis olajat is, amikor zubog, vegyük takarékra a lángot, és nekiláthatunk a tésztának.
3. Először tegyük a lisztet egy tálba, csináljunk egy mélyedést a közepébe. Oda üssük bele a tojásokat. Sózzuk, és lassan adjuk hozzá a vizet. Közben keverjük fakanállal, míg tökéletes állagú lesz – nem túl kemény, nem túl lágy. A palacsintatésztánál sűrűbb állagú keveréket kell kapnunk.
Nem kell sokáig dolgozni vele, ahogy az alapanyagok összeálltak, elkeveredtek, már szaggathatjuk is a tésztát. Ne hagyjuk pihenni!
4. Tegyük a nokedliszaggatót a fazék tetejére, hagyjuk egy kicsit átmelegedni. Kezdjük el beleszaggatni a nokedlit, érdemes minél gyorsabban dolgozni. Adagonként szaggassuk bele a tésztát, közben keverjük meg, ne tapadjanak össze.
Azért nem szabad egyszerre sok tésztát kiszaggatni, mert ha nincs elég hely a lábasban, szintén összetapad.
5. Amikor a nokedli kész, feljön a víz felszínére. Ekkor szűrővel kiszedjük, lecsorgatjuk. Az első adagot már tehetjük is egy tálba. A tapadásveszély ezen a ponton is fennáll, ezért adjunk hozzá egy kis vajat, jól keverjük át. Amint a vizünk újra forr, akkor szaggassuk bele a következő adagot.
6. Minden edényt, amit használtunk, áztassunk be vagy mossuk el azonnal, mert a tészta rá fog száradni. Később kínszenvedés lesz elmosni az edényeket.