Péksütemények otthon: rozmaringos, olívaolajos kenyér

rozmaringos kenyér
Vágólapra másolva!
Ez a rozmaringos, olívaolajos kenyér lesz a család új kedvence. A rozmaring nem túl hivalkodó, a kenyér puha, melegen a legjobb. Ám másnap fogyasztva is finom, sőt bármikor újra lehet melegíteni. A héja roppan, a belseje puha, az olívaolaj pedig egy extra aromát kölcsönöz neki. Próbálja ki, nem fogja megbánni!
Vágólapra másolva!
Rozmaringos kenyér. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Rozmaringos, olívaolajos kenyér

Hozzávalók:

  • 1 bögre meleg víz
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 2 teáskanál aktív száraz élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál friss, 2 teáskanál szárított rozmaring
  • 1/4 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 és 1/2 teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 bögre kenyérliszt
  • 1 tojás, felverve

Elkészítés:

Keverjük össze a meleg vizet és a cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre.

Amint letelt az idő, keverjük hozzá a sót, a rozmaringot, a fűszert, az olívaolajat és a teljes kiőrlésű lisztet. Végül adjuk hozzá a kenyérlisztet is.

Dagasszuk addig, amíg a tészta jól összeáll. Formázzunk belőle gömböt, aztán gyúrjuk még tovább lisztezett felületen.

Tegyük a tésztát egy olajjal kikent tálba, és pihentessük egy órát. Ha letelt az idő, gyúrjuk át még egyszer lisztezett felületen, formázzunk belőle cipót, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Hagyjuk pihenni még 45 percig, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kenjük meg a kenyér tetejét tojással, szórjuk meg egy kis rozmaringgal, aztán süssük 20-25 percig.

Fogyasszuk reggelire.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!