Szokatlan ízpárosítások jellemezték az idei pályamunkákat a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 10. alkalommal rendezett meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával.
A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is a zsűri asztalára kerültek, melyekben különlegességek,
a többi között tonkabab, édesburgonya, kuszkusz, köles, tápiókagyöngy alkotott izgalmas ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a szeder, a málna, a barack és az eper.
A keddi elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László, cukrászmester zsűrielnökként segítette kiválasztani a 2021-es év legjobbjait. A zsűritagok a járvány-helyzet miatti biztonsági intézkedéseket betartva- egymástól 1,5 méteres távolságra, külön asztaloknál pontozták a versenyműveket.
Képünk illisztráció, a tortákról készült fotókért látogasson el a beszámoló oldalára!
A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott torták, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:
Beszterce rózsája - Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Erdei Nimfa - Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
Havasi Málna- REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szedresem - AMI Süti, Monor
Zserbó Cukormentesen - REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged