Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Az aprítógép előnyei

Vágólapra másolva!
Szinte már nincs is olyan konyha, amelynek valamelyik polcán ne lapulna ez a fantasztikus konyhai kisgép. Ez okkal van így, hiszen egy igen hasznos találmányról van szó, emellett már igen kedvező áron tudunk hozzájutni. A konyhai aprítógép nagyban megkönnyíti a munkát, hiszen időt és energiát spórolhatunk meg vele. Nagy előnye, hogy segítségével nem csak zöldségeket és gyümölcsöket tudunk felaprítani nagyon rövid idő alatt, hanem különböző tortakrémeket, szendvicskrémeket, szószokat, fagylaltot és más masszákat is csomómentesre tudunk vele keverni.
Vágólapra másolva!

A konyhai aprítógép legfontosabb tartozéka a kés, így vásárlás során ennek tulajdonságait kell jól szemügyre venni. Érdemes olyan típust választani, amelynél a kés rozsdamentes acélból készült, hiszen ezzel tudunk évekig minőségi munkát végezni. Ezen kívül fontos a kés kialakítása is. Általában két pengét tartalmaznak ezek a kis konyhai kütyük, azonban találkozhatunk már négy pengével ellátott aprítókat is. Minél több pengével rendelkeznek, annál hatékonyabbak. Érdemes nagyobb teljesítményűt választani, így biztosak lehetünk benne, hogy a keményebb feladattal is jól elbánik.

Vannak olyan típusok, amelyek kiegészítőt is tartalmaznak a kés mellett. Ez általában egy praktikus keverő, amely lehetővé teszi a tejszínhab vagy a tojásfehérje felverését.

A műanyag- vagy üvegedény a jobb?

Mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, azonban, ha hosszútávú megoldást keresünk, akkor az üvegedény mindenképp jobb megoldás. Az üveg sokkal jobban bírja a meleget, mint a műanyag. Ez fontos például olyan esetben, ha frissen főtt zöldségeket szeretnénk pürésíteni. Ha elég erős aprítógépünk van, akkor az jég aprítására is megfelel. Azonban tudnunk kell, hogy a műanyag edényben a jég vagy a fagyasztott gyümölcs sérüléseket, akár repedéseket, megpattanásokat is okozhat. Az üveggel ilyen probléma nem fordul elő. A műanyag másik hátránya, hogy egy idő után mattá válhat, de el is színeződhet. Ami viszont a tisztítást illeti, az üveget sokkal könnyebben tudjuk tisztára mosni, és a mosogatógépbe is nyugodtan betehetjük. Az üveg egyetlen hátránya talán a súlya, lénygesen nehezebb, mint a műanyag. Azonban ezek az edények nem olyan nagyok, mint mondjuk egy turmixkehely, így ez a súlykülönbség elhanyagolható.

Forrás: pixabay

Mire használhatjuk még az aprítót?

Az aprítógépet legtöbbször hagyma aprítására használjuk. A végeredmény egy pürésített massza lesz, ami tökéletes tojásrántottákba, pörköltekhez, zöldséglevesekhez, darált húshoz, hiszen ezeknél jobb a végeredmény, ha egy kicsit szétfő a hagyma.

Ez a kis gép tökéletesen megfelel hús darálására is. Csirkemellet vagy más ínaktól mentes húst szépen össze tudja darálni. Ez nagy segítség olyan esetekben, amikor hirtelen van szükségünk darált húsra. Ilyenkor a kiolvasztott húst felkockázzuk, és már mehet is az aprítóba. Használat után nagyon fontos, hogy alaposan, forró vízzel mossuk el az edényt.

Zsemlemorzsát is készíthetünk vele. A száraz kenyeret sütőben megszárítjuk, és pillanatokon belül az aprító el is készíti a zsemlemorzsát. Így a száraz, ránk maradt kenyeret ilyen célra is felhasználhatjuk.

Kiválóan alkalmas dió, mogyoró vagy mandula darálására. Könnyedén készíthetünk vele finom, friss mogyoróvajat is. Csupán sótlan földimogyoróra, egy csipet sóra, egy kis mézre és egy kevés olajra van hozzá szükség. Kristálycukorból könnyedén készíthető porcukor is. Tökéletesen megfelel különböző salátaöntetek elkészítéséhez. Szánjuk rá azt a pár percet, ne csak olajozzuk a salátát. Sokkal finomabb végeredményt kapunk, ha egy kis mustárt, majonézt, fokhagymát és különböző fűszereket aprítógépbe dobunk. Így nagyon szépen összeérnek majd az ízek is.

Linzertészták összeállítására kitűnő megoldás, hiszen nagyon szépen összedolgozza az alapanyagokat. A kézben a vaj hamar felmelegszik, így a tészta állaga sem lesz megfelelő.

Hideg vagy meleg krémlevesek, pestok, pizzaszószok, tésztaszószok, fagylaltok is percek alatt elkészíthetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről