A szakemberek szerint ha az emberiség tovább pusztítja a bolygó ökoszisztémáit, akkor veszélybe kerül a világ élelmiszerellátása. Annak biztosítása érdekében, hogy a biológiai sokféleség hanyatlása ne gyorsuljon,
muszáj elmozdulni a növényi alapú táplálkozás felé.
Több földterületnek kell védettséget biztosítani, és a mezőgazdasági gyakorlatoknak is környezetbarátabbá kell válniuk. Az elmúlt évtizedekben kialakított szántóföldek és legelők miatt ugyanis számos állat természetes élőhelye veszett oda.
Az állatok milliárdjainak tenyésztése világszerte súlyosan károsítja a környezetet, a biológiai sokféleség hanyatlását okozza és olyan mértékű üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, amely felgyorsítja a globális felmelegedést
- húzta alá Jane Goodall világhírű brit főemlőskutató az UNEP közleményében.
A londoni Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - friss jelentése szerint 1970 óta a világ elvesztette természetes ökoszisztémáinak felét és a vadon élő állatok átlagos populációmérete 68 százalékkal csökkent.
A szakemberek szerint ugyanakkor ha például világszerte visszaállítanák eredeti állapotukba azokat az erdőket, amelyeknek a helyén ma legelők terülnek el, akkor ezek az erdők 72 milliárd tonna szén-dioxidot tudnának elraktározni, ami a világ nagyjából hét évnyi károsanyag-kibocsátásával megegyező mennyiség.