Akár az édesebb limonádét kedveljük, akár fanyar ízvilágúval oltjuk szívesebben a szomjunkat, mindig adjunk hozzá egy kevés citromhéjat! – tanácsolja a neves gasztronómiai portál. A citromhéjtól különlegesebb, intenzívebb lesz a limonádé íze, ráadásul az illóolajok is bekerülnek az italba, tovább növelve selymességét, édes ízét.
A Bon Appetit szerint is a legcitromosabb limonádéhoz mindenképpen kell oleo saccharum.
Mielőtt megijednénk, hogy valami furcsa és szokatlan összetevőről van szó, eláruljuk, hogy ez tulajdonképpen nem más, mint citrusfélék héjából cukor felhasználásával kivont olaj: lényegében sűrű szirup állagú citromcukor.
És hogy miért kell ez a limonádéba? Amellett, hogy hasznosíthatjuk a citrusok héját, egyúttal erőteljesebb ízt és aromát adhatunk az italnak.
Az olajos cukor elkészítéséhez csak friss citromhéjra és cukorra van szükségünk, kb. 1:2 arányban. A cukor segít kinyerni a citromhéj természetes olajait, miközben megédesíti azokat.
Vágjuk fel a citromhéjat vékony csíkokra, tegyük a héjdarabkákat egy tálba és öntsük rá a cukrot. A kezünkkel néhány percig nyomkodjuk bele a héjakat a cukorba, majd fedjük le a keveréket és hagyjuk állni legalább 3 órán keresztül, de legfeljebb 1 napig.
Minél tovább áll, annál erősebb lesz a citrom íze.
A végeredmény egy szuper, citromos szirup, amitől merészebb és erőteljesebb ízű lesz a limonádé.
Oleo saccharum bármilyen citrusfélékből készülhet: lime-ból, narancsból, mandarinból, grépfrútból.
Az illatos keverék nemcsak limonádék ízesítéséhez használható: salátaöntetként is szuperek, de kínálható fagylalthoz, keverhető koktélokba, jeges vagy forró teákba is.