Ezért főzzünk rendszeresen csontlevest

Tücsökliszt és vajas kávé – íme 2015 legfurább ételtrendjei
Csontleves
Vágólapra másolva!
A csontlevest már ősidők óta ismeri, fogyasztja és használja az emberiség akár leves, alaplé, vagy kocsonya formájában. A csontok és a rajta megtapadt húsok lassú főzésének eredménye zöldségekkel dúsítva egy ízletes, tápanyagdús folyadékot eredményez, ami egy igazi immunerősítőként hat a szervezetünkre - ajánlja a leves rendszeres fogyasztását a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A csontleves készülhet sertésből, marhából, csirkéből, bárányból, sőt, akár halból is.

Kisebb megfázások vagy egy átmulatott éjszaka után jelentkező macskajaj kezelésére is kiválóan alkalmas, hiszen a leves főzése során a csontokból felszabaduló velőnek köszönhetően olyan tápanyagokban gazdag ételt kapunk, amiért hálás lesz a szervezetünk.

A neves hazai portál szerint szerint a következő egészségügyi előnyökkel jár ennek a tipikus vasárnapi ételnek a fogyasztása:

  1. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz
    A kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort leszámítva a csontok vitaminokban és más egyéb ásványi anyagokban gazdagok, a benne található velő pedig K2-vitamint, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, cinket, vasat, bórt, magánt és szelént tartalmaz. Ezek egytől egyig mind elengedhetetlenek az egészséges csontozat megőrzéséhez.

  2. Védi az izületeket
    A csontleves főzése közben lebomlik a kötőszövetben lévő kollagén, amely bőrünk, hajunk, izmaink és porcaink erősítésére szolgál.

    A kötőszövetek glükozamint és kondroitint foglalnak magukba, amelyek az ízületi fájdalmak és a porckopás megelőzésében nyújt segítséget.

  3. Felpezsdíti a kollagéntermelést
    A kollagén támogatja a bőr teltségének, erejének, rugalmasságának és simaságának megőrzését. Azonban ennek a strukturális fehérjének a természetes termelése nagyjából a húszas éveinktől kezdve lelassul, ennek okán pedig megjelennek a ráncok. A csontleves viszont segít feltölteni a szervezetünk kollagénszintjét.
    A csontok és a rajta megtapadt húsok lassú főzésének eredménye zöldségekkel dúsítva egy ízletes, tápanyagdús folyadékot eredményez. Forrás: Shutterstock
  4. Igazi diétás fogás
    Egy nagy tányér csontleves elfogyasztása olyan teltségérzetet okoz, hogy után gyakran azt érezzük, hogy már semmit nem tudunk utána enni. Kalóriatartalma viszont igen alacsony,

    rendszeres fogyasztása támogatja az izomzatunkat,

    szabályozza az étvágyunkat, így az elhízás kockázatát is csökkenti.

  5. Támogatja az emésztőrendszer működését
    A leves zselatin-tartalma támogatja az emsézőrendszer munkáját, védi a belek nyálkahártyáját. Könnyen emészthető, ezért a benne található tápanyagok gyorsan felszívódnak.
    A csontleves kisebb megfázások, vagy egy átmulatott éjszaka után jelentkező macskajaj kezelésére is kiválóan alkalmas. Forrás: Thinkstock
  6. Memóriajavító és nyugtató hatású
    Bármennyire is hihetetlen, de a csontlevesben megtalálható egy olyan aminosav is, ami élénkíti a memóriát, javítja az alvás minőségét, ennek köszönhetően pedig a fáradtságerezetet is csökkenti. Ez nem más, mint a glicin.

  7. Természetes gyulladáscsökkentő
    A glicin azon túl, hogy javítja az agyműködést és segíti a pihentető alvást, egy igen intenzív gyulladáscsökkentő hatással is bír. Az arginin aminosav a krónikus gyulladások legyőzésre készíti fel szervezetünket, enyhíti az asztma tüneteit, de mérsékli a gyulladásos légúti megbetegedéseket is.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!