Nincs otthon vöröshagyma? Ezzel helyettesíthetjük!

mogyoróhagyma
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a vöröshagyma a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, vannak, akik nem szeretik erős illata és íze miatt. Igazán jó helyettesítője pont az aromája miatt nincs, de néhány zöldségből remek alapot készíthetünk, és folytathatjuk az étel készítését ugyanúgy, mintha hagymával dolgoznánk - állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A neves gasztronómiai portál a következő alapanyagokat jelölte meg a vöröshagyma alternatívájaként:

  1. Hagymapor
    A hagymapor dehidratált, őrölt hagyma. A vöröshagyma por megőrzi a hagyma eredeti színét, illatát és ízvilágát, hiszen a vöröshagyma hatóanyagai biológiailag aktívak maradnak.

    Szószokhoz, levesekhez, öntetekhez, pácokhoz bátran adhatjuk: 1 közepes fej hagymát 1 evőkanál hagymaporral helyettesíthetünk.

    Ne használjunk hagymaport, ha allergiásak vagyunk a hagymára!

  2. Hagymapehely
    Apróra vágott, szárított hagymadarabok. A friss hagyma helyettesítésére használják számos ételben, például pörköltekben, levesekben, öntetekben, rakott ételekben, szószokban és mártásokban. Gyengébb ízű, mint a hagymapor, így a kívánt íz eléréséhez többet kell használni belőle: 1 közepes fej hagymát 3 evőkanál hagymapehellyel helyettesíthetünk.
  3. Hagymasó
    A 3 rész sóból és 1 rész szárított, őrölt hagymából készült sót mártásokhoz, levesekhez, pörköltekhez, pácokhoz, sült krumplihoz, öntetekhez és sok más ételhez használható. 1 közepes vöröshagyma helyett használjunk 2 teáskanál hagymasót, és ne felejtsük el csökkenteni a hozzáadott só mennyiségét!
    Annak ellenére, hogy a vöröshagyma a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, vannak, akik nem szeretik erős illata és íze miatt. Forrás: Táfelspicc
  4. Mogyoróhagyma
    A mogyoróhagyma íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé: maga a fej enyhén hagymás, míg a levele zöld, füves ízvilágú. Nyersen vagy főzve is fogyaszthatjuk. Keverhetjük friss salátákhoz, szószokhoz, vagy használhatjuk levesekhez, rántás készítésére.

    3 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma helyettesít 1 közepes fej vöröshagymát.

    Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük hosszú ideig és magas hőfokon, mert könnyen megég!

  5. Metélőhagyma
    A metélőhagyma hosszú zöld levelű, enyhén hagymás ízű gyógynövény. Mind a hagymával, mind a fokhagymával rokon, virága és levele is ehető. Jó választás levesekhez, salátákhoz, burgonyás ételekhez, halakhoz, omletthez, rántottához. Virágait ehető díszként használják. 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma helyett használjunk 3 evőkanál metélőhagymát.
    3 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma helyettesít 1 közepes fej vöröshagymát. Forrás: Shutterstock
  6. Édesköménygumó
    Az édeskömény ánizsos-édeskés ízű gumója remekül helyettesíti a hagymát. Leveit köretként is használják, de salátákhoz, levesekhez, szószokhoz is adható.

    A gumókat fogyaszthatjuk nyersen, pirítva, grillezve, párolva, sütve így remek alapja minden olyan ételnek, amely a vöröshagymára alapoz.

    Főzés során édes íze érvényesül. 1 közepes fej vöröshagymát helyettesítsünk 1 édeskömény gumóval!

  7. Zeller
    Ropogós állaga és földes, borsos íze miatt a zeller elterjedt és kedvelt zöldség. A zellerlevél erősebb ízű és keményebb állagú, mint a szár.

    Ez a hagyma egyik legjobb helyettesítője.

    Felhasználhatjuk levesekbe, szószokba vagy pörköltbe, sárgarépával és paprikával párosítva. Jól illik salátákba, rakott ételekbe és alaplébe is. 1 közepes fej vöröshagyma helyett használjunk 4-5 zellerszárat.

  8. Kaliforniai paprika
    A különböző típusú kaliforniai paprikák eltérő színűek és ízűek. A zöld a hagymához hasonlóan füves és enyhén kesernyés ízű. A sárga és a piros édesebb, de ha van otthon, használhatjuk bátran hagyma helyett. Süthetjük, grillezhetjük, piríthatjuk. 1 közepes fej hagymát 2 apróra vágott kaliforniai paprikával helyettesíthetünk. A tökéletesebb eredmény eléréséhez adhatunk hozzá 1-2 kisebb zellerszárat is.
    A zöld kaliforniai paprika a hagymához hasonlóan füves és enyhén kesernyés ízű. Fotó / Pixabay
  9. Sárgarépa
    A legtöbb ételben jól helyettesíti a hagymát. Főzés során kellemes, édeskés ízt ad az ételeknek. Ha egy kis zellerszárat is adunk hozzá, nagyon hasonló ízt és állagot kapunk, mint amikor hagymával dolgozunk. 4 reszelt sárgarépa és 2 kisebb zellerszár keverékével tökéletesen pótolhatunk egy közepes fej hagymát.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!