A túró igazán sokoldalúan felhasználható élelmiszer: ehetjük gyümölccsel, paradicsommal, granolával, adhatjuk salátákhoz, készíthetünk belőle mártogatóst, körözöttet, süthetünk vele – ezért is lehet kellemetlen, ha sütés/főzés előtt jövünk rá, hogy elfelejtettünk venni.
A jó hír az, hogy viszonylag sok túró-alternatíva létezik.
A recepttől függ, hogy melyik működik jól, hiszen például a süteményben használt helyettesítő nem biztos, hogy jó lesz a lasagne-hoz vagy más sós ételhez.
A neves hazai portál a következő hét alternatívát ajánlja:
A ricotta egy olasz sajt, amely más sajtok, például a mozzarella vagy a provolone gyártása során keletkezett savómaradványból készül.
Több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a túró, viszont kevesebb benne a cukor és a nátrium. Könnyű, puha textúrája kiváló helyettesítővé teszi a lasagna, a cannelloni és más típusú tésztákban. Adhatjuk süteményekhez, édes ételekhez is. Használjunk ugyanannyi ricottát, minta receptben előírt túró mennyisége.
Édes és sós ételekben is remek helyettesítője a túrónak.
Azzal számoljunk, hogy krémesítése nem egyszerű, főleg olyan ételeknél működik jó helyettesítőként, ahol rögös túrót használnánk.
A görög joghurt nem más, mint átszűrt (savótól megszabadított) joghurt, ezért sűrű, krémes az állaga. Íze édes, így ha a túró enyhén savanykás ízére van szükség adjunk hozzá például citromlevet vagy ecetet.
A görög joghurt több nedvességet tartalmaz, mint a túró, ezért csökkenteni kell az ételek folyadéktartalmát, amikor a túrót görög joghurttal helyettesítjük.
A magas zsírtartalmú tojássárgájától eltérően a tojásfehérje nem tartalmaz koleszterint és szinte semmilyen zsírt, viszont vitaminokban és nyomelemekben gazdag.
A legtöbb sós ételben keményre főzve és apróra darabolva helyettesíthetjük vele a túrót, édességekben viszont nem működik.
A tofuban található szója izoflavinok csökkentik az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet a szervezetben, és jótékony hatással vannak a szív egészségére.
A tofut pépesítsük vagy morzsoljuk, míg hasonlóvá nem válik a túró textúrájához. Jó helyettesítő tésztaételekben, péksüteményekben, süteményekben. Vegyük figyelembe, hogy szójatartalma miatt íze kissé más, mint a túróé!
Elsősorban sós ételekben állja meg a helyét helyettesítőként, de ha bevállalunk egy kis extrém állagot és ízvilágot, akár édességbe is megpróbálhatjuk.
Ugyanannyi cheddar sajtot használjunk helyettesítésre, mint a receptben ajánlott túró mennyisége.