A répától tényleg megtanulunk fütyülni? Most kiderül
![Happy,Little,Boy,Helps,Family,To,Harvest,Of,Organic,Homegrown Happy little boy helps family to harvest of organic homegrown vegetables at backyard of farm. Child eating a fresh carrot and having fun. Healthy vegetarian food. Local business. Harvesting.](https://cdn.origo.hu/2023/12/3diRhkA_abChH_s9Of5PhzPhnuyGpYSBEtgmgoNU-RY/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0NjUxMjIyODE1NDQ4N2E4Y2IzOGU1NDc0NThhNGJj.webp)
Mindenek előtt kezdjük vizsgáljuk meg, mit is tud valójában a sárgarépa.
Ami biztos, hogy magas a C, B6, B1, B2, és E-vitamin tartalma, található benne biotin, pantoténsav, niacin és folsav, valamint ásványi anyagokban is gazdag.
A mikroelemeket vizsgálva meg kell említeni a bór, a vas, a mangán, a réz és cink tartalmát is, de a makroelemek esetében a kálcium, a kálium, a magnézium és a foszfor sem mellékes.
Kevesen tudják, de ez a narancsszínű, mézédes gyökérzöldség még az emésztésünkre is jó hatással van, de a koleszterin és a különféle toxikus anyagok megkötésében és lebontásában is hatásos.
Napi két nyers répa elrágcsálásával a fent említett jótékony hatásokon túl egy deukarin nevű vegyületnek köszönhetően még értágító hatással is bír, egy friss felfedezés szerint pedig a falkarin nevű vegyület a szabadgyökök kialakulását is akadályozza.
Ha már ennyire alaposak vagyunk, akkor meg kell említenünk a sárgarépa szemünkre, pontosabban a látásunkra gyakorolt pozitív hatását is. Ezt a tulajdonságát a béta-karotin tartalmának köszönheti, így a szürkületi vakság megelőzésében, és a szürke hályoggal szemben is kiválóan működik. Arról viszont egyetlen tudományos kutatás sem szól, hogy a répaevéstől jobban fütyülnénk.
Ez az állítás nem más, mint egy jópofa gyerekmese, ami azzal a céllal alakult ki a hosszú idők folyamán, hogy a szülők rávegyék a lurkókat a zöldségfogyasztásra.
Erre a kegyes kis hazugságra idővel már a legtöbben biztosan rájöttek, ha másból nem is, akkor abból, hogy nem lett belőlünk füttyművész.