Az amerikai csokis keksz, ez a két harapással befalható finomság megédesíti a mindennapokat, így süssünk belőle nagy adagot, hogy mindig legyen belőle tea, kávé, kakaó mellé, vagy ha ránk tör az édesség utáni vágy! - tanácsolja a Mindmegette.
A számtalan amerikai csokis keksz recept - alias chocolate chips cookie - mindegyikében megtalálható fő alapanyagokon sokban múlik a végeredmény!
A népszerű gasztronómiai portál szerint ezekre kell ügyelnünk a bevásárláskor:
Liszt: Az önmagában is megfelelő sima búzalisztet (BL-51) búzafinomliszttel (BL-55) keverhetjük. Még omlósabb lesz a süti, ha 1 ek lisztet vagy lisztkeveréket 1 ek étkezési keményítővel helyettesítünk.
Vaj: Ne csökkentsük a receptben megadott mennyiséget, mert fűrészporszerűen száraz lesz a keksz! A puha vagy olvasztott vajat robotgép segítségével keverjük krémesre-habosra a cukorral! Ez a készülék teljesítményétől függően 5 percig is eltarthat. Az olvasztáskor megbarnított vaj diós aromát kölcsönöz a keksznek.
Tojás: Omlósabb lesz a cookie, ha az egyik egész tojás helyett 1 db tojássárgáját teszünk bele. Ez a tészta ízén és látványán nem változtat, csak az állagán.
Cukor: A gazdagabb íz kedvéért a fehér cukrot barnával vegyíthetjük. Próbáljuk ki a kissé ragacsos, finomítatlan vagy részben finomított muscovado nádcukrot (natúr- és bioboltól), amelynek a melasztól jellegzetes barna színe és karakteres aromája van! A sima fehér cukorhoz képest magasabb víztartalmánál fogva a sütemények állagát is befolyásolja. Világos változata édesebb és enyhébb ízű, mint a sötét.
Csokoládé: Az eredeti amerikai cookie-hoz szükséges süthető csokoládépasztillát (csokicseppet) a sütési hozzávalók között keressük az élelmiszer-áruházakban vagy delikát üzletekben. Ennek hiányában étcsokoládét daraboljunk apróra! A bevonó nem jó, mert sütéskor szétolvad.
Ez az igazán omlós sütemény 6 titka
Elegyítsük a fehér cukrot finomítatlan nádcukorral! A max. fele-fele arányban adagolt muscovado javítja a süti állagát.
A puha vagy az olvasztott vajat mindaddig keverjük a cukorral, amíg a szemcsék teljesen feloldódnak!
Tegyünk a tésztamasszába 1 ek étkezési keményítőt (1 ek liszt helyett)!
A száraz hozzávalókat fakanállal vagy spatulával forgassuk a nedves masszába, és csak addig keverjük, amíg éppen összeáll a tészta!
A vastagabb cookie puhább. A nyers tésztából púpozott evőkanálnyi adagokat vegyünk ki, és a halmokat csak kissé lapítsuk le!
Melegítsü elő a sütőt 150 fokra, és süssük a kekszeket 10-11 percig.
A cookie frissen a legfinomabb és rendszerint gyorsan el is fogy. Ám ha marad pár darab, akkor fém süteményes dobozban a legjobb tárolni. Kevésbé szárad ki, ha egy szelet kenyérrel együtt csomagoljuk el.
A rácson teljesen kihűlt kekszeket akár le is fagyaszthatjuk. Ebben az esetben érdemes adagonként mélyhűtőtasakba tenni, és a szokásos módon lefagyasztani. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. A lefagyasztott cookie kb. 4 hétig tartható el a mélyhűtőben.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!