Amerikai palacsinta juharsziruppal és gyümölcsökkel
Vágólapra másolva!
Az amerikai palacsinta sok szempontból más, mint a magyar: kisebb, vastagabb, de - és itt kezdődik a művészet! -, ha jól van elkészítve, akkor puha és levegős. A Mindmegette cikkének szerzője állítólag sok verziót kipróbált, amíg megtalálta, talán nem a legegyszerűbb, de feltétlenül legfinomabb változatot.
A tökéletes amerikai palacsinta titka, természetesen a részletekben rejlik.
A jó pancake-ben sütőpor és szódabikarbóna is van, hiszen az egyik felfelé, a másik széltében húzza a tésztát, a tejföl savtartalma pedig reakcióba lép a kelesztő anyagokkal, ettől válik a tészta még könnyebbé és buborékosabbá.
A hab felverését se hagyjuk ki, megint csak azért, hogy a tészta a lehető leglégiesebb legyen! És akkor a recept. Az amerikai palacsintát - vagy pancake-et - vastag fenekű serpenyőben süssük, alacsony lángon, mert különben pillanatok alatt odakozmál!
Amerikai palacsinta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 g sütőpor
2 g szódabikarbóna
6 g só
25 g cukor
2 db tojás
2,5 dl tejföl
3,5 dl tej
5 dkg vaj
A tálaláshoz:
juharszirup, vaj, áfonya, vagy Nutella
Elkészítése:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Tegyük félre.
A tojásokat válasszuk szét, a vajat olvasszuk fel. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
A tojássárgákat, egy habverővel keverjük össze a tejjel és a tejföllel, majd folyamatos keverés mellett, fokozatosan adjuk a nedves hozzávalókhoz a lisztes keveréket, és keverjük csomómentesre.
Óvatosan, egy spatulával adjuk a masszához a felvert fehérjéket.
Egy vastag fenekű palacsintasütőt hevítsünk közepesen melegre, és az egészet kenjük ki vékonyan olajjal.
A sütőbe csorgassunk egy kisebb merőkanálnyi palacsintatésztát, vagy ha nagy a sütő, egyszerre többet, egymástól olyan messze, hogy a tésztakarikák ne folyjanak össze.
Hagyjuk a palacsinta egyik oldalát aranybarnára pirulni kb. 3 perc alatt, majd óvatosan, egy spatula segítségével fordítsduk át. A második oldal már sokkal gyorsabban meg fog sülni!
Tálaljuk a palacsintákat tradicionálisan: egy kocka vajjal, kék áfonyával megszórva, juharsziruppal gazdagon meglocsolva, vagy úgy, ahogy a gyerekek szeretik, egyszerűen nutellával vastagon megkenve.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!