Az ősz elképzelhetetlen krémlevesek nélkül. Az ízletes zöldségekből önmagukban is laktató, testet és lelket is melengető levesek készíthetők gyorsan, egyszerűen – akár egy fárasztó munkanap után is. A Mindmegette ezúttal összegyűjtötte a tápláló fogás elkészítéséhez szükséges legfontosabb tudnivalókat.
A krémlevesek alapja jó sok zöldség, melyeket önmagukkal sűrítünk és többnyire tejjel, tejszínnel lazítunk és teszünk még krémesebbé. Sokak kedvence a gombakrémleves, ami nemcsak finom, de nagyon egészséges is.
A gomba az egyik legkönnyebben beszerezhető alapanyag.
A legtöbb háztartásban ott lapul egy-egy üveg a kamrapolcon, így mindig kéznél van.
A gombát magas fehérjetartalma miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk. Értékes ásványi anyagokat, például foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz, de gazdag D-, B-, E- és K-vitaminokban is.
Gombával remekül lehet ízesíteni, hiszen többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaz, ezért számos étel készítéséhez felhasználható.
Ha ez nem lenne elég, sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen a levesek mellett készülhet belőle saláta, pörkölt, szósz, de grillezhetjük, ránthatjuk vagy adhatjuk húsokhoz, tésztákhoz is. Ahhoz, hogy a gombából készült ételeket valóban élvezhessük, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni:
A gombát ne áztassuk! Folyóvízben mossuk át, és csepegtessük le!
Az értékes tápanyagok nagy része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit!
Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat.
Ne használjunk sót és más egyéb, erős fűszereket, különben nem élvezhetjük a gombában természetesen meglévő ízeket, aromákat!
Főzésnél a gombát vágjuk fel minél kisebb darabokra, így több fehérje és aroma jut ki a gombasejtekből, ráadásul könnyebben is emésztjük meg.
A gombából készült ételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.
Gombakrémleves
Hozzávalók:
1 kg gomba
1 fej vöröshagyma
0.5 dl olaj
só
bors
3 dkg vaj
2 dl tejszín
Elkészítés:
A gombakrémleves elkészítéséhez megtisztítjuk a gombákat. Kb. 10-15 egyforma fejet félreteszünk, a többit felszeleteljük.
A vöröshagymát felaprítjuk, és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és kicsit megpirítjuk, majd felengedjük 1 liter vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk, és 10 percig főzzük.
Közben a félretett gombafejeket felszeleteljük, és a vajon barnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A gombalevest botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és újra felforraljuk, majd belekeverjük a pirított gombákat.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!