A somlói galuska készítője Szőcs József Béla cukrászmester lehetett, aki az államosításkor a Vörösmarty – vagyis a Gerbeaud – cukrászdában volt tanonc, majd 1956-tól a Gundel étterem cukrászműhelyét vezette.
Az édesség a nevét nem Somlóról, hanem a fóti Somlyó-hegyről kapta. Szőcs József Béla ugyanis Kisalagon élt a Somlyó lábánál. Persze azt is suttogják, hogy az alapinspirációt a kiváló cukrász is találta, méghozzá Auguste Escoffier egyik szakácskönyvében. Persze ez is mindegy, hiszen a piskótát és a csokoládé öntetet egészen biztosan nem Escoffier találta fel.
Ami biztos: az eredeti somlói megdolgoztatja a háziasszonyt. Baracskay Angéla pastry séf nagyon aprólékos, és nem enged egyetlen ízötletből sem.
Egyben elnézést kér mindenkitől, aki nekifog a maratoni somlói készítésnek, de vigasztalásul annyit üzen: az utolsó morzsáig el fog fogyni!
Hozzávalók és az elkészítése:
Sima piskóta
A tojás fehérjét felverjük (3 db) és félre tesszük. Ugyanabba a tálba mehet 3 db egész tojás és a 3 db sárgája amit először magában verünk fel és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot míg ki nem fehéredik. A masszába beleforgatjuk a liszt felét szitálva, aztán a fehérje felét, és ismételjük a hadműveletet a másik adag liszttel és fehérjével. Szilikonos sütőpapíron vagy kivajazott tepsiben megsütjük 200 fokon 4-6 perc alatt. (Inkább egy kicsit túl, mint alul, mert a rumos szirup miatt és a krém miatt úgyis puhul).
Diós piskóta
Elkészítése ugyanúgy zajlik, mint a sima piskóta esetében, a diót nem kell szitálni, csak hozzá kell forgatni a végén.
Kakaós piskóta
Elkészítése ugyanúgy történik, mint a sima piskóta esetében, a kakaót a liszttel szitálva adjuk hozzá.
Rumos szirup
A vizet a cukorral sziruposra főzzük, majd hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát.
Csokoládé öntet
A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, és a forralt tejet, és kézi habverővel fényesre keverjük.
Vaníliakrém
A tojássárgát a cukorral, a keményítővel egy egy kevés tejes tejszín keverékkel kikeverjük. A tejet, a tejszínnel és a vaníliával felforraljuk. Ráöntünk egy keveset, és csomómentesre keverjük. Majd mehet is vissza a tojásos alap a forralt tejszínes tejbe. Alacsony lángon főzzük, és forrásponttól számítva még legalább 2-3 percig keverjük.
Az alja könnyen odaég, lassan és türelmesen kell elkészítenünk.
Félrehúzzuk, és hozzákeverjük a hideg kockázott vajat. Hagyjuk kihűlni. Hűtőbe tesszük.
Dió grillázs
A diót 180 fokon 3-4 perc alatt megpirítjuk (intenzívebb lesz az íze, nem elspórolható)
Kiderítjük szilikon lapra, vagy kivajazott tepsire. A cukrot egy pici vízzel hígítjuk és karamellt készítünk belőle. Leöntjük a diót vele és hagyjuk kihűlni. Majd összetörjük.
Ez a legegyszerűbb része, de ennél is érdemes tartani, hogy először alacsony fokozaton kezdjük el felverni és szépen lassan emeljük.