Így készül az eredeti somlói galuska

fot,somlo,galuska
Somlói galuska, ahogy a Fáy Présház Étteremben tálalják Fóton
Vágólapra másolva!
Napjainkban is parázs vita folyik arról, hogy ki találta ki a somlóit, de nem a XVI. században született és nem a Somló-hegyről kapta a nevét, sőt legenda az is, hogy az édességet Gollerits Károly, a Gundel étterem főpincére álmodta meg és azért adta neki a "somlói habos galuska" nevet, mert a felesége a borvidéken született. Ha van köze Golleritsnek a galuskához, az maximum annyi, hogy valószínűleg ő nyújtotta be újításként a Gundel étterem vezetőségének. Aztán hogy megosztoztak-e a cukrásszal az újításra kapott 200 Ft jutalmon, erről nem szólnak az almanach-ok - mutatott rá a Magyar Konyha.
Vágólapra másolva!

A somlói galuska készítője Szőcs József Béla cukrászmester lehetett, aki az államosításkor a Vörösmarty – vagyis a Gerbeaud – cukrászdában volt tanonc, majd 1956-tól a Gundel étterem cukrászműhelyét vezette.

A somlói galuska nem a XVI. században született és nem a Somló-hegyről kapta a nevét. Forrás: Illustratedjc / wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

Az édesség a nevét nem Somlóról, hanem a fóti Somlyó-hegyről kapta. Szőcs József Béla ugyanis Kisalagon élt a Somlyó lábánál. Persze azt is suttogják, hogy az alapinspirációt a kiváló cukrász is találta, méghozzá Auguste Escoffier egyik szakácskönyvében. Persze ez is mindegy, hiszen a piskótát és a csokoládé öntetet egészen biztosan nem Escoffier találta fel.

Ami biztos: az eredeti somlói megdolgoztatja a háziasszonyt. Baracskay Angéla pastry séf nagyon aprólékos, és nem enged egyetlen ízötletből sem.

Egyben elnézést kér mindenkitől, aki nekifog a maratoni somlói készítésnek, de vigasztalásul annyit üzen: az utolsó morzsáig el fog fogyni!

Somlói galuska

Hozzávalók és az elkészítése:

Sima piskóta

  • 6 db tojás (3 db egyben 3 db kettéválasztva)
  • 80 g liszt
  • 125 g cukor

A tojás fehérjét felverjük (3 db) és félre tesszük. Ugyanabba a tálba mehet 3 db egész tojás és a 3 db sárgája amit először magában verünk fel és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot míg ki nem fehéredik. A masszába beleforgatjuk a liszt felét szitálva, aztán a fehérje felét, és ismételjük a hadműveletet a másik adag liszttel és fehérjével. Szilikonos sütőpapíron vagy kivajazott tepsiben megsütjük 200 fokon 4-6 perc alatt. (Inkább egy kicsit túl, mint alul, mert a rumos szirup miatt és a krém miatt úgyis puhul).

Diós piskóta

  • 6 db tojás (3 db egyben 3 db kettéválasztva)
  • 70 g liszt
  • 30 g darált dió
  • 125 g cukor

Elkészítése ugyanúgy zajlik, mint a sima piskóta esetében, a diót nem kell szitálni, csak hozzá kell forgatni a végén.

Kakaós piskóta

  • 6 db tojás (3 db egyben, 3 db kettéválasztva)
  • 60 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 100 g cukor

Elkészítése ugyanúgy történik, mint a sima piskóta esetében, a kakaót a liszttel szitálva adjuk hozzá.

Rumos szirup

  • 200 g cukor
  • 200 g víz
  • 200 g rum
  • 1 pohár mazsola

A vizet a cukorral sziruposra főzzük, majd hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát.

Csokoládé öntet

  • 300 g tej
  • 200 g étcsokoládé
  • 70 g vaj

A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, és a forralt tejet, és kézi habverővel fényesre keverjük.

Vaníliakrém

  • 1 l tej
  • 200 g tejszín
  • 180 g tojássárga
  • 150 g cukor
  • 60 g keményítő
  • 200 g vaj
  • 2 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília őrlemény

A tojássárgát a cukorral, a keményítővel egy egy kevés tejes tejszín keverékkel kikeverjük. A tejet, a tejszínnel és a vaníliával felforraljuk. Ráöntünk egy keveset, és csomómentesre keverjük. Majd mehet is vissza a tojásos alap a forralt tejszínes tejbe. Alacsony lángon főzzük, és forrásponttól számítva még legalább 2-3 percig keverjük.

Az alja könnyen odaég, lassan és türelmesen kell elkészítenünk.

Félrehúzzuk, és hozzákeverjük a hideg kockázott vajat. Hagyjuk kihűlni. Hűtőbe tesszük.

Dió grillázs

  • 200 g dió
  • 500 g cukor

A diót 180 fokon 3-4 perc alatt megpirítjuk (intenzívebb lesz az íze, nem elspórolható)
Kiderítjük szilikon lapra, vagy kivajazott tepsire. A cukrot egy pici vízzel hígítjuk és karamellt készítünk belőle. Leöntjük a diót vele és hagyjuk kihűlni. Majd összetörjük.

  • 1 l hideg 35% tejszín

Ez a legegyszerűbb része, de ennél is érdemes tartani, hogy először alacsony fokozaton kezdjük el felverni és szépen lassan emeljük.

Somlói galuska Forrás: Magyar Konyha
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről