A mézeskalács tésztából sütött csillagokat, házikókat, harangokat, angyalkákat és mindenféle más karácsonyi formát cukormázzal díszíthetünk. Az írókázáshoz használt massza azonban sokszor túl hígra sikerül vagy túl nehezen szárad, ezért a Mindmegette számba vette, hogyan kerülhetjük el a legnagyobb buktatókat!
A népszerű gasztronómiai portál szerint ezekkel a lépésekkel tökéletes cukormázat varázsolhatunk mézeskalácsainkra:
A hozzávalók A porcukrot gondosan szitáljuk át, hogy ne maradjanak benne rögök. A tojáshabhoz adott só megőrzi a máz fehérségét, amely pár csepp citromlétől szép fényes lesz. A biztonság kedvéért adhatunk hozzá kevés étkezési keményítőt is – ez is legyen természetesen csomómentes.
A cukormáz ekészítése Robotgéppel verjünk fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyítsünk el 1 kis csipet sóval és 1 ek étkezési keményítővel. A felét adjuk a habhoz, és a sebességet fokozatosan növelve verjük további 3 percig. Ezután adjuk hozzá a maradék porcukrot, és verjük tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölszerű lesz. Végül dolgozzunk bele 2-3 csepp citromlét.
Terülőmáz Ha a mézeskalácsok egész felületét be akarjuk vonni a mázzal, akkor a fentiek szerint elkészített masszát hígítsuk fel folyósra 1 ek vízzel.
A sütemények színezése A legjobb a gél vagy por állagú ételfesték, mert a folyékony színezéktől túlságosan felhígulhat a máz. Ezért nem ajánlott pl. a normál málnaszörp. Sűrűbb házi szirupokkal viszont kikísérletezhetjük a megfelelő arányt.
Díszités cukormázzal Várjuk meg, hogy a mézeskalácsok teljesen kihűljenek, mert meleg hatására szétfolyik a máz. Biztosan nem lesz ilyen gondunk, ha csak a sütést követő napon állunk neki a dekorálásnak.
Kellékek A legegyszerűbb, ha a cukormázat nejlonzacskóba kanalazzuk, majd egy vastagabb tűvel kiszúrjuk a csücskét. Használhatunk habzsákot is, ha van hozzá elég vékony írókánk. Praktikusak a különböző színekben kapható dekortollak, ám ezek viszonylag drágák.
Fortélyok Ha nem szeretnédnk hogy a terülőmáz lecsurogjon a kalácsokról, akkor a bevonás előtt rajzoljunk kontúrt a szélükre írókával. A frissen felvitt mázba tetszés szerint cukorgyöngyöket, magvakat nyomkodhatunk, vagy ételfestékbe, csokiba mártott tűvel mintákat húzhatunk, hogy márványos legyen.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!