Azért, hogy a grillezés valódi örömforrás legyen, és ne a szennyezett rácsok látványán szörnyülködjünk egész nyáron, kétségtelenül tenni kell – van viszont egy jó hírünk: a grill nagytakarítását nyilvánvalóan nem lehet megúszni, utána viszont az „állagmegóvás" már jóval kisebb energiaráfordítással megoldható. Még mindig nem vagyunk elkésve, hiszen a kerti grillt akár ősz közepéig is használhatjuk!
De először is nézzük, milyen veszélyeket tartogat egy szennyezett, ételmaradékoktól ragacsos grillrács – mert bizony vannak ilyenek.
A rácsra, tálcára rakódott, odasült ételdarabkákra elsősorban élelmiszerbiztonsági okokból kell odafigyelni,
erre figyelmeztet egy környezetbarát tisztítószereket gyártó cég, a Hudstone Home munkatársa, Elizabeth Davis.
„Ha zsíros, ételmaradékos lerakódás van a grillen, az a baktériumok melegágya. Jelentős a veszélye egy szalmonella, lisztéria vagy E.coli- fertőzésnek. Ugyanis ha ezek a baktériumok már megtelepedtek a lerakódásokban, a rácsra tett, friss ételre is átkerülhetnek – és máris kész az ételmérgezés." Más veszéllyel is számolhatunk, int Davis:
Ha étel, kosz, hamu vagy zsír maradt a rácsokon, az tűzveszélyes is lehet. Ha egy csúnyán elzsírosodott rács alatt tüzet gyújtunk, a lángok sokkal gyorsabban terjedhetnek, és a rácsról leeső, égő maradvány darabkák, izzó szikrák ki is pattoghatnak a grill környékére – így lángra lobbanthatják akár a kiszáradt füvet, akár a sütögetés miatt kipakolt szalvétákat, papírtányérokat.
Végül pedig: ha nem tisztítjuk megfelelően és rendszeresen, a kerti grill élettartama is jelentősen lerövidülhet.
Érdemes a grillszezont egy komolyabb tisztítással kezdeni, mert ez jelentősen megkönnyíti majd a dolgunkat a következő hónapokban.
Jó hír, hogy egy, az alábbiakhoz hasonló nagytakarítást elég egyszer egy évben elvégezni, fejtegeti a HuffPostnak egy grillezésre specializálódott amerikai weboldal, a Hey Grill Hey tulajdonosa, Susie Bulloch, aki a következőképpen javasolja ezt:
A Cutting Edge Firewood nevű, grillezéssel és füstöléssel foglalkozó cég elnöke, Leroy Hite szerinta „hőkezelés" valójában a grillek tisztításának legjobb módja is.Hite azt javasolja, hogy nyissuk meg mind a lenti, mind a fenti szellőzőnyílásokat, hogy a lehető legjobban tudjon áramolni a levegő, aztán pakoljuk jól meg szénnel a tűzteret és gyújtsunk alá.
Ha már szépen ropog a tűz, fedjük le a grillt. Amikor a belső hőmérséklet eléri a 260 fokot, a szellőzőket kissé zárjuk szűkebbre, és növeljük a hőmérsékletet 300-315 fokig. Arra viszont figyeljünk, hogy 315 Celsius fölé már ne menjünk, mert azzal már kárt teszünk a berendezésben, int a szakember.
TIPP
Érdemes a füst színét is figyelni: minél sötétebb szürke a füst, a grill annál koszosabb volt – ha viszont a füst színe kezd elhalványulni, majd szinte áttetszővé válik, az azt jelenti, hogy a grill már tiszta. Ilyenkor már ne szítsuk tovább a tüzet, hanem hagyjuk szép lassan, több óra alatt elaludni. Amikor a grill kihűlt, szedjük ki a hamut, és seperjük tisztára.
A jellemzően késő tavasztól kora őszig tartó grillszezonban – ha az éves nagytakarítást nem csaljuk el – a kerti grillt elég havonta egyszer (gyakori használat esetén kétszer) takarítani, állítják a szakemberek. Ezt viszont soha ne felejtsük el. Különösen ügyeljünk a rácsokra, a zsírfogó tálcákra.
Ha a korom láthatóan vastag (több mint 1 cm) a berendezés falán, azt is takarítsuk.
A korom ugyanis rákkeltő anyagokat bocsáthat ki, amelyek nem csak a levegő minőségét rontják, de az ételbe is bekerülhetnek, hangoztatják a hozzáértők.
A fával vagy faszénnel működő grillek jelentős mennyiségű hamut termelhetnek, ezért ezeket ajánlott minden használat után, de legkésőbb minden ötödik használatot követően kihamuzni. Aki nem szeret lapátolni és seperni, szerezzen be egy erre alkalmas kompakt kézi porszívót.
A kerti grill állapotának és tisztaságának megőrzésére talán a legegyszerűbb módszer, ha a használaton kívüli berendezést letakarjuk.
Így a grill nem csak belül marad tiszta, de a külső felületére sem rakódik kosz és pollen. Ha a berendezésen érzékenyebb fém kiegészítők is vannak, a letakarással megakadályozhatjuk azok elszíneződését vagy rozsdásodását is.