Télen több gyömbért fogyasztunk, pedig az év bármelyik napján ajánlatos lenne, hiszen nagyon jó hatással van az egészségre. A gyömbér ugyanis tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 330 mg kálium és 61 kcal rejlik.
A Távol-Keleten több mint 3000 éve ismerik és használják mint gyógy- és fűszernövényt. A hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ájurvédában is fontos szerepet tölt be a betegségek kezelésében, valamint a test és a lélek harmonizálásában, ugyanis egyensúlyt teremtő alkotórésznek tartják.
Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből.
Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen. És valóban: a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra.
A citrom C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, segíti az emésztést és tisztítja a májat, ezáltal méregtelenít. Vízhajtó hatással is rendelkezik. A benne lévő pektin pedig elnyomja az éhségérzetet.
A gyömbér képes a vércukorszint csökkentésére, segíti az emésztést, csökkenti az éhségérzetet. Mind a gyömbér, mind a citrom gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ha együtt fogyasztjuk őket, méginkább jó hatással vannak az anyagcserére, kalóriaégetésre.