Cropped shot of couple making pizza together at home. Man in apron adding, applying tomato sauce on the dough while woman adding mozzarella cheese. Hobby, lifestyle. Selective focus. Web Banner
Vágólapra másolva!
Ha egy tökéletes házi pizzára vágyunk, nem csak a tésztán múlik a végeredmény. A paradicsomos szósz minősége, ami a tetejére kerül alapként, egyáltalán nem mellékes, sőt! A receptek a pizzaszósz elkészítésének leírásakor általában beérik a hozzávalók felsorolásával, nem igazán foglalkoznak velük behatóan, pedig a lényeg a részletekben rejlik – állítja a Mindmegette.
Aki maga szereti otthon összeállítani, majd megsütni a pizzatésztát, akkor a tökéletes eredményhez és ízvilág eléréséhez a következő lépés a pizzaszósz elkészítése. Igazából ez sem bonyolult, csupán ismernünk kell a titkokat. A legfinimabb pizza szószhoz a receptet Mark Moriarty séf szolgáltatja, aki nem mellesleg 2016-ban az S. Pellegrino Young Chef nevű szakácsversenyen bezsebelte a világ legjobb fiatal séfje címet.
A sztárséf véleménye szerint a paradicsomszósz leginkább az ízes, friss paradicsomnak, a gazdag fűszerezésnek és természetesen a minőségi fokhagymának köszönhető.
Ráadásul még egy igazán fontos érvet is szolgáltat, hogy miért ne vásároljunk boltit, hanem magunk készítsük ezt a tényleg nagyon finom szószt: az ugyanis nemcsak frissen fogyasztható, de le is lehet fagyasztani a következő felhasználásig. S bizony az időigényes sütés okán, ez nagyon fontos és praktikus információ mindenkinek.
A fagyasztásnak köszönhetően később simán előkaphatunk belőle egy üveggel a mélyhűtőből, és a kiolasztást követően azonnal rátehetjük a pizzatésztára.
Pizzaszósz
Hozzávalók:
50 dkg datolya- vagy koktélparadicsom
3 gerezd fokhagyma
3-4 ág kakukkfű
2 csipet tengeri só
1,5 evőkanál sherryecet (vagy balzsamecet)
2-3 csipet porcukor
0,5 evőkanál paradicsomszósz
olívaolaj
Elkészítése:
50 fokra (nem tévedés!) előmelegítjük a sütőt. Amíg melegszik, a paradicsomokat félbevágjuk, majd egy tepsibe pakoljuk őket. Ha ezzel megvagyunk, sózzuk, majd a cukrot is a tetejére szórjuk egyenletesen elosztva.
A paradicsomdarabokra pakoljuk a fokhagymát, a friss kakukkfüvet is, aztán meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Azért, hogy a paradicsom íze még intenzívebb legyen, 8 órán át sütjük, vagy inkább lassan pároljuk ezen az alacsony hőfokon.
A 8 óra elteltével a tepsit kivesszük a sütőből, a kakukkfű szárait eltávolítjuk úgy, hogy a fűszert előtte visszamorzsoljuk a sült paradicsom tetejére. Ezután a tepsi tartalmát turmixgépbe tesszük a megtisztított fokhagymákkal együtt.
Ezután nincs más dolgunk, mint pépesíteni, közben pedig a kóstolást követően ízlés szerint sózhatjuk, ha szükséges. Végül a sherryecettel együtt készre turmixoljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!