Télen a karácsonyi vásárokon, nyáron a strandon, ősszel és tavasszal a sör- és borfesztiválok alkalmával találkozhatunk a fatüzelésű kemencékből forrón kikerülő, feltéttel gazdagon megpakolt lepényféleséggel, a kenyérlángossal, aminek egyszerűen lehetetlenség ellenállni.
Kenyérlángos, langalló, töki pompos - számtalan névre hallgat ez a laktató csoda, és rengeteg ízvariációban létezik. A klasszikus recept szerint tejföllel, szalonnával, jó fokhagymásan kell készíteni.
Hagyományos kenyérlángos
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 dl tej
- 1 csip cukor
- 4 dkg élesztő
- 1 kg liszt
- só
- 2 ek olaj
A tetejére:
- 3 k. poh tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej lila hagyma
- 40 dkg húsos szalonna
- só
- bors
- petrezselyem
Elkészítése:
- A kenyérlángos elkészítéséhez a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Összedolgozzuk, hagyjuk megkelni, majd átgyúrjuk, és újra kelni hagyjuk.
- Ha megkelt a tészta, 2 centi vastagra nyújtjuk. Vékonyan olajozott tepsibe helyezzük. Megkenjük a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel.
- A tetejére szeletelt lila hagymát és szeletelt szalonnát szórunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.
- 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.