Mondjon búcsút 3 nap alatt akár 2 kilónak is: ezt ígéri a csirkeleves-diéta
2023. február 01. 08:22
Vágólapra másolva!
A káposztaleves-kúra már idejét múlt: a Mindmegette ezúttal egy olyan csirkés zöldséglevest ajánl azoknak, akik gyorsan szeretnének megszabadulni pár kilótól, amely az összes fontos tápanyagot tartalmazza, így remek alapja lehet egy néhány napos diétának.
A csirkés zöldségleves számos előnnyel bír a káposztalevessel szemben.
A benne található hús értékes fehérjéket tartalmaz, míg a felhasznált zöldségek bővelkednek az anyagcserét felgyorsító anyagokban, például a csípős ízt adó kapszaicinben.
A káposztát könnyebben emészthető, de ugyanolyan hatékonyan karcsúsító zöldségek helyettesítik, melyek jóllakottság-érzetet eredményeznek, ezáltal megelőzik a farkaséhséget. És ami fő: a csirkés zöldségleves finomabb, mint a káposztaleves.
Ha épp csak szorít a nadrág vagy a szoknya, elegendő egyetlen fogyókúrás napot beiktatnunk, amikor ebédre és vacsorára fogyasztjuk ezt a levest.
Fontos, hogy ha Kb. 1-1,5 kg-ot szeretnénk fogyni, akkor 3 egymást követő napon legyen ez a leves ebédre, ha azonban 2 kg-tól kívánunk megszabadulni, akkor 3 egymást követő napon ez a leves legyen az ebédünk és a vacsoránk. Fontos azonban, hogy az egészséges táplálkozás égisze alatt 3 napnál tovább nem szabad követni a leveskúrát!
Ezek miatt az összetevők miatt olyan jótékony a leves:
Póréhagyma A benne található C-vitamin segíti az emésztést. Egy adagja is fedezi a napi kalciumszükséglet 1/5-ét, márpedig ez az ásványi anyag nemcsak a csontok számára fontos, hanem a zsírégetéshez is nélkülözhetetlen. A mustárolajok és kénvegyületek sejtvédő hatásúak, és elősegítik a méreganyagok távozását a testből.
Zeller A kalóriatartalma csekély, ugyanakkor bővelkedik jóllakottságérzetet előidéző rostanyagokban. A benne lévő kalcium, kálium és B-vitaminok pozitívan hatnak a zsírlebontó folyamatokra. Ezenkívül a salaktalanítást is segíti, mivel kihajtja a felesleges vizet a szervezetből.
Currypor: Különböző fűszerek keveréke. Ezek egyike, a kurkuma, amely serkenti az anyagcserét. Ezenkívül hidroxicitrát is található benne: ez az anyag megakadályozza a szénhidrátok zsírrá történő átalakulását. És ami még nagyszerűbb: csökkenti az édesség utáni vágyat!
Sárgarépa A benne lévő kálium, magnézium és B-vitaminok csúcsteljesítményre ösztönzik az anyagcserét. A sárgarépában sok a folyadék és a növényi rost, ezért hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít. Adj pár csepp növényi olajat is a leveshez, hogy a szervezeted hasznosítani tudja a sárgarépa zsírban oldódó A-vitaminját!
Csilipaprika Igazi C-vitamin bomba, de a csípős ízért felelős kapszaicin miatt is a leghatékonyabb zsírégetők közé sorolható. Fokozza a termogenezist, azaz a test hőtermelését, márpedig a szervezet ilyenkor több kalóriát használ fel. Emellett antioxidáns hatása is van.
Csirkemell Bővelkedik fehérjében, ugyanakkor csak kevés zsírt tartalmaz. Előbbi alacsonyan tartja a vércukorszintet, ezáltal megakadályozza a farkaséhséget. A cukoranyagcserében központi szerepet betöltő króm éhség- és telítettségérzetet biztosít.
Burgonya Értékes és rendkívül laktató növényi anyagokat tartalmaz. Magas rosttartalma szintén jóllakottságot idéz elő, valamint serkenti az emésztést. A kálium kiűzi a felesleges vizet a szövetekből, és kíméletes módon salaktalanít. Emellett a burgonya vérnyomás-szabályozó hatása is ismert.
Gyömbér Több mint ötszáz hatóanyagot tartalmaz. Az anyagcsere szempontjából az illóolajai a fontosak. A csípős anyagok, mint a gingerol és a soagol, salaktalanító hatásúak, valamint fokozzák az emésztőnedv-termelődést. Ezenkívül a csilihez hasonlóan hatékonyabbá teszik az emésztést, ami nagyobb kalóriafelhasználást eredményez. A gyömbér akkor friss, ha a héja sima és feszes.
Vörös lencse A hüvelyesek a leglaktatóbb táplálékok közé tartoznak. A növényi fehérjék és szénhidrátok ideális kombinációja jellemzi őket, amihez alacsony zsírtartalom is társul. Nagy mennyiségű, értékes B-vitaminjaikkal támogatják a szénhidrát-anyagcserét. A lencsében ezenkívül sok kálium és foszfor is található. A vörös lencsének elsősorban a héja tartalmaz laktató rostanyagokat.
Csirkeleves
Hozzávalók (2 adaghoz):
2 db nagyobb sárgarépa,
50 g zeller,
250 g csirkemellfilé,
1 db póréhagyma,
250 g burgonya,
1 db diónyi gyömbér,
1 db kisebb piros csilipaprika,
1 db tyúkhúsleveskocka,
1 tk currypor,
50 g vörös lencse,
só,
bors,
citromlé,
1 db újhagyma
Elkészítése:
A répát és a zellert tisztítsuk meg, előbbit karikázzuk, míg az utóbbit kockázzuk fel. A húst mossuk meg, a pórét karikázzuk fel. A meghámozott burgonyát vágjuk kockákra. A gyömbért a héj eltávolítása után reszeljük finomra. A kimagozott csilit szeljük vékony karikákra.
A répát, a zellert, a pórét, a burgonyát, a gyömbért és a csilit tegyük egy lábosba, és öntsük fel 1-1,2 l vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát és a curryt, majd a csirkemellet is, és kis lángon, lefedve főzzük kb. 10 percig. Szórjuk bele a lencsét is, és főzzük addig, amíg mindkettő meg nem puhul.
A húst vegyük ki, vágjuk falatnyi darabokra, majd tegyük vissza a levesbe. Az ételt ízesítsük sóval, borssal és citromlével, végül szórjuk meg a felkarikázott újhagymával.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!