A rántott hús az az étel, amit mi, magyarok különösen kedvelünk. Sőt, nem csak a húst, de a zöldségeket is szívesen fogyasztjuk ropogós vagy éppen omlós bundában. Imádjuk a rántott sajtot, de a halat is, annak ellenére, hogy pont a panírozással és a bő zsiradékban sütéssel tesszük egészségtelenné és magas kalóriatartalmúvá még a legegészségesebb húst vagy zöldséget is.
De ha figyelünk az étrendünk összeállításánál, és változatosan, vitamindúsan táplálkozunk, néha belefér a rántott hús.
És ha már lúd, legyen kövér: úgy szeretjük, ha a panír tökéletesen simul a hús fölé, és szinte roppan, amikor beleharapunk.
Leggyakrabban zsemlemorzsába forgatjuk a húst, amelyet fűszerekkel (pl. rozmaringgal, kakukkfűvel) vagy magokkal (pl. tökmaggal, napraforgómaggal vagy szezámmaggal) dúsíthatunk. A japán panko morzsa kéregtelen kenyérből készül, így ropogósabb lesz a végeredmény.
A zsemlemorzsán túl használhatunk durvára őrölt kekszet, diót, sőt kukoricapelyhet is. Panírozni nem ördöngösség, néha mégis túl puha lesz a panír, esetleg leesik sütés közben. Hogy mit tehetünk Eláruljuk:
Ha így készítjük a rántott húst, valószínűleg minden rendben lesz, de hogy biztosan szép és ropogós legyen a végeredmény, még egy fontos lépés van: miután bekentünk a húst liszttel, takarjuk le és tegyük egy órára hűtőszekrénybe. A liszt ragacsossá válik és sokkal jobban magához vonzza a zsemlemorzsát. Végül pedig ha a serpenyőbe szellősen sütjük a hússzeleteket, egészen biztos, hogy szép, aranybarna héjat kapunk.
Hozzávalók:
Elkészítése: