Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Fontos titkokat árulunk el a szegfűszegről

fűszerek a konyhában
A szegfűszeg a gyümölcsös ételek és a desszertek fűszere
Vágólapra másolva!
A Magyar Konyha fűszerrovata a világ fűszereit mutatjuk be közelebbről a történelmükön, gyógyhatásukon és a legnépszerűbb felhasználási módjukon keresztül. A só mellett a fűszerek, gyógynövények adnak lelket az ételeknek, így ideje, hogy kitüntetett helyen szerepeljenek – nálunk is, otthon is. A kiemelkedő hazai portál ezúttal a szegfűszeget vette górcső alá.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi fűszerek illata legalább annyira kedves emlékeket ébresztő élmény, mint a fenyőillat. A szegfűszeg nemcsak a borleves, a sült alma vagy a forró italok elmaradhatatlan összetevője, de a karácsonyi pulykát is pikánssá teszi.

„A szerecsendiónak éreznie kell a tenger illatát, de a szegfűszegnek látnia kell a tengert" – tartja a mondás. És hogy mit rejt ez a bölcsesség? A szegfűszeg szigeteken terem a legjobban, a Fűszerszigeteken szegfűszegfa ültetésével ünneplik a gyermek születését.

Ha a fa szépen fejlődött, jó jelnek tekintették, és a gyermek szegfűszeg nyakláncot viselt, hogy megóvja őt a gonosz szellemektől és betegségektől.

A kínai orvosok már Kr. e. 3 században nagyra becsülték a szegfűszeg gyógyító hatását, a császár látogatóit kötelezték, hogy szegfűszeget rágcsáljanak: legyen friss a leheletük, amikor az uralkodót megszólítják.

A 2. századra a szegfűszeg már szerepelt az Alexandriába tartó karavánok árukészletében, és hamar elterjedt Európában. A középkorban az arabok szállították Velencébe, ahonnan egész Európát ellátták vele. Részben a török előrenyomulása, részben a Velencével folytatott verseny inspirálta a portugálokat, hogy új utakat keressenek a középkorban legkeresettebb keleti fűszerek – a bors, a fahéj, a szegfűszeg – hazája, India és a kelet-indiai szigetvilág felé.

A népszerű édesfűszer kiválóan alkalmazható emésztésünk elősegítésére, gyógyító olaja pedig a fogfájásra, valamint fertőzések leküzdésére is hatékony ellenszer. Forrás: Shutterstock

Az utat Vasco de Gama találta meg, így a portugálok a 16. században kezükben tartották a kelet-indiai kereskedelmet, csak a következő századtól osztoztak a hollandokkal és az angolokkal. A szegfűszeg magas ára a 19. századra csökkent, mert a növény termesztését többfelé sikerült meghonosítani a forró éghajlati övben. Ma már Indonézia mellett Zanzibár és Madagaszkár szigete a legnagyobb exportőr.

A szegfűszegfa a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld, amit rendkívül aromás, kinyílatlan virágbimbójáért termesztenek.

Nevét a bimbók alakja és a szegfűre emlékeztető illata miatt kapta. Angol neve – cloves – a francia clou, azaz a szeg szóból ered, amely jól leírja a fűszert. A fát 15 méter magasra növesztik, 50 évig terem. Évente kétszer takarítják be, akkor szedik le a bimbókat, amikor teljes méretüket elérték, de a szirmok még nem nyíltak ki. A bimbókat néhány napig szárítják, ezalatt sötétbarnára színeződnek. Egy-egy szegfűszegfa 18 kg termést képes adni.

Ez az apró kis bimbó tele van erős aromával, meleg, csípős ízekkel. Használata leginkább a közel-keleti, afrikai és ázsiai konyhákra jellemző, de Európában is helyet kért magának.

Egészben szórják a húsokra, méghozzá sütés előtt, egészben kerül fűszerkeverékekbe, mártásokba, paradicsomos és boros ételekbe, páclevekbe. Őrleményével leginkább süteményeket, leveseket ízesítünk. A régi magyar konyhákban is előszeretettel használták.

A kínai orvosok már Kr. e. 3 században nagyra becsülték a szegfűszeg gyógyító hatását. Forrás: --

K. Mátyus István, az első magyar dietetika szerzője szerint különösen a mártogató levekben és az ízetlenebb pulyka- és kappanhúsok, marhanyelv, birsalmák és körtvélyek feljavításában van szerepe.

Igen régóta használt édes fűszer, alkalmazták emésztés elősegítésére, gyógyító olaját fogfájásra, valamint fertőzések leküzdésére, így a pestis ellen is. Forrázata vírusos és gombás megbetegedések ellen szintén javallott.

Őshazájában a várandós asszonyokhoz illő gyengédséggel bánnak a virágzó szegfűszegfákkal, nehogy a fa ijedtében meddő legyen. Fűszerkeverékek kedvenc alkotóeleme, szerepel a kínai ötfűszer-keverékben, az indiai és keleti curryporokban, az európai savanyúság eltevéséhez használt mixekben, és a süteményekhez készített őrölt fűszerkeveréknek ugyancsak oszlopos tagja.

Tippek, trükkök

- Forró borba vagy puncsba mindig tegyünk pár szem szegfűszeget, de tálaláskor távolítsuk el.
- Fogfájáskor rágcsáljunk szegfűszeget! Virágbimbóinak illóolaja eugenolt tartalmaz, ennek köszönhetően helyi érzéstelenítőként, gyulladásgátlóként használható.
- Az indonézeket boldog embereknek tartják, egy mondás szerint azért kell mindenkinek ebből a fűszerből készült nyakláncot hordania, mert „a szegfűszeg nyugtatja az elmét, békíti a szívet, megkönnyíti az emésztést és hűti az ember vérét".
- A jó minőségű szegfűszeg körömmel megnyomva kis mennyiségű illóolajat bocsát ki magából. 5 Indonéziában a cigarettákat két rész dohányból és egy rész szegfűszegből készítik. Ennek neve: kretek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről