A karamellkészítés nagyon egyszerű, ám mégsem szívesen fogunk hozzá, ugyanis, ha nem figyelünk oda, könnyen leéghet és keserű lesz. A Mindmegette számba vette, miként kerülhetjük a buktatókat, hogy igazán finom karamellszósz készüljön a desszertjeinkhez.
A karamell elsősorban édességekben, desszertekben nagyon finom, de a karamellszószból készíthetünk házi bonbont is. Remek kiegészítője lehet húsoknak, köreteknek és salátáknak is.
A neves gasztronómiai portál szerint így készül a tökéletes karamell:
Hozzávalók:
1 bögre cukor
1/4 bögre víz
1,5 dl habtejszín
5 dkg vaj
1 csipet só
Elkészítés:
A cukrot és a vizet egy tálba tesszük, ügyelve arra, hogy olyan lábast használjunk, amiben garantáltan nem ég le a cukor. A vizet és a cukrot összekeverjük és alacsony lángon hevíteni kezdjük, aímg a cukor el nem olvad.
Ha a cukor már teljesen folyékony, akkor emeljük a hőt. A karamell akkor lesz tökéletes, ha a cukor 170 fokra hevül. Ennél alacsonyabb hőfokon nem kezd el karamellizálódni. Ekkor fordul elő, hogy megég és keserű lesz.
Miközben a cukor karamellizálódik, maradjunk a tűzhely mellett, egy percre se hagyjuk magára. Ne kevergessük, hanem inkább a tűzről levéve rázogassuk a lábast!
Ha a cukor már szép aranybarna, akkor a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és a sót. Visszatesszük a tűzre, és krémesre főzzük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!