Az első kenyérsütő gépek megjelenése idején még csak kevesek hobbija volt a házi kenyérsütés, majd szép lassan le is csengett a „divathullám" - egészen a 2020-as járványig. Akkor ugyanis sokan rákaptak az otthon sütésre: rengeteg recept keringett és kering a mai napig a neten, minden héten több felkerült több kenyér- vagy kiflisütő videó.
A pandémia elmúltával sem csökkent a kedv, és továbbra is szívesen sütünk otthon péksüteményeket. Íme a mi kedvencünk, a sajtos stangli, amiből érdemes egyből dupla mennyiséget sütni.
Sajtos stangli
Hozzávalók:
1 tk cukor
1.5dltej
2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
3 mk só
1.5 dl víz
7 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A langyos-cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarjuk és felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, majd hozzákeverjük a sót. Ezután hozzáadjuk a langyos vizet, a vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd megdagasztjuk a tésztát. Ha lágyabb, ragadósabb lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet még szórhatunk hozzá dagasztás közben. (Én géppel dagasztottam meg, de kézzel is megdagaszthatjuk.)
A megdagasztott tésztát áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. másfél óra alatt megkelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kézzel vékonyabbra húzogatjuk, és megszórjuk a reszelt sajt felével.
Ezután feltekerjük, mint a bejglit, felvágjuk 10-12 egyforma darabra, majd a tésztát kis bucikká formázzuk.
A bucikból egyesével rudakat sodrunk, majd egymástól 2-3 cm-es távolságra tessük őket.
Ezután lekenjük egy kis tejjel, majd ráreszeljük a maradék sajtot. (A lehullott sajtba kicsit forgassuk bele a stanglikat, így nem veszik kárba.)
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és egymástól kb. 2 cm távolságra ráhelyezzük a stanglikat, majd lepermetezzük vízzel, és letakarjuk egy másik tepsivel.
Ezután 30 perc alatt újrakelesztjük a tésztát, majd szintén lepermetezzük vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!