Ezzel a két hozzávalóval tökéletes medvehagymalevest készíthetünk – videó
2023. április 04. 08:37
Vágólapra másolva!
Beindult a medvehagymaszezon, ideje, hogy beszerezzünk egy csokorral, és készítsünk belőle egy igazán finom, tavaszias ételt - mondjuk egy medvehagyma-krémlevest – csinál kedvet a Mindmegette.
Ha március, akkor medvehagymaszezon - irány a piac, irány az erdő, szerezzünk be minél többet a fokhagymaillatú zöld levelekből!
A medvehagymából ugyanis nem csak nagyon finom ételeket varázsolhatunk, hanem gyógynövényként alkalmazva számos betegségre jó.
A medvehagyma gyógyhatása ugyanis hasonló a fokhagymáéhoz, de hússzor több vas van benne, mint a fokhagymában. Kiválóan alkalmas tavaszi, őszi méregtelenítésre, az egész szervezet megtisztítására, és ez által a közérzet javítására.
Fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést: érdemes elővennünk, ha hasmenésünk vagy épp szorulásunk van.
Tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést.
Mivel elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, így immunizálja az altesti szerveket és igen hatékony felfázási tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére is.
Ólommentesítő hatása miatt különösen jót tesz a nagyvárosokban lakóknak. Enyhíti a fejfájást: kiemelkedő az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása, de még az álmatlanságot is elűzi.
Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is.
Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. A vas mellett gazdag A- és C-vitaminban is.
Medvehagymaleves
Hozzávalók:
2 csok medvehagyma
1 fej vöröshagyma
60 dkg burgonya
0.5 tk szerecsendió
3 dkg vaj
1 tk olívaolaj
0.5 dl tejszín
1.5l víz, vagy zöldségalaplé
só
bors
Elkészítése:
A medvehagyma-krémleves elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk, egyformára daraboljuk. A medvehagymát megtisztítjuk, és azt is nagyobb darabokra vágjuk.
Egy fazékba öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a vajat, közepes lángon melegíteni kezdjük.
A vöröshagymát megpucoljuk, félfőre vágjuk, ha a vaj felhevült, hozzáadjuk, sózzuk, pár percig dinszteljük.
Ha a hagyma üveges, hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük szerecsendióval, összekeverjük,majd felöntjük annyi vízzel, vagy alaplével, ami nagyjából 1 centire ellepi a burgonyát.
Közepes lángon elkezdjük főzni, majd, ha felforrt, kicsit lejjebb vesszük a hőmérsékletet és 30 percig főzzük.
Ha a burgonya már már megfőtt, beletesszük a medvehagymát, amivel 4-5 percet tovább főzzük, majd a kész levesalapot levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre pürésítjük.
A krémlevest visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. A levest tálalhatjuk pirított fenyőmaggal, parmezánnal, de krutonnal, vagy pirított sonkával is nagyon finom!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!