Különösen húsvétkor érezhetjük úgy, hogy főtt tojásból nem elég, de bizony előfordul, hogy túl sokat főzünk egyszerre, és nem fogy el a családi étkezéseken. Mivel kényes élelmiszerről van szó, fontos, hogy megfelelő módon és ideig tároljuk, különben komoly problémákat okozhat – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Főtt tojás nélkül el sem tudjuk képzelni a húsvétot – nélkülözhetetlen társa a sonkának. Hogyha az ünnep utánra is maradt belőle, semmi pánik. Amennyiben a főzéstől kezdődően betartunk néhány alapvetést, később is gond nélkül fogyaszthatjuk.
A kiemelkedő hazai portál szerint ezek a tárolás legfontosabb kritériumai:
Jó alapanyagból Először is fontos, hogy friss tojást válasszunk ki megfőzésre. Irányadó lehet az eltarthatósági dátum, de attól függetlenül is jó, ha tudjuk: körülbelül 3-5 hétig maradnak frissek a tojások. Ha nem vagyunk biztosak a tojások frissességében, egy nagyon egyszerű módszerrel tesztelhetjük azt. Töltsünk vizet egy pohárba, és tegyük bele a tojást. Ha lesüllyed, bátran fogyasszuk el, ha lebeg a víz felszínén, már nem biztonságos megenni – inkább szabaduljunk meg tőle. A tojás élettartamát növelhetjük, ha hűtőben (kb. 4 fokon) tároljuk.
Keményre főzve Ahhoz, hogy a főtt tojás minél hosszabb ideig elálljon, az a legjobb, ha a fehérjét és a sárgáját egyaránt keményre főzzük. Így lehetünk biztosak abban, hogy a szalmonellát is okozó baktériumok a hő hatására elpusztulnak. Legjobb, ha a tojás belső hőmérséklete eléri a minimum 71 Celsius-fokot. A főzési idő is lényeges tényező: a megfelelő keménység eléréséhez kb. 8 percig főzzük a tojásokat.
Gondosan tárolva Miután tudjuk, milyen alapanyagból és hogyan készítsük a húsvéti főtt tojásokat, térjünk át a tárolás kérdésére. A legfontosabb, hogy a megfőzött tojásokat kihűlés után azonnal, de maximum 2, szobahőmérsékleten eltöltött óra után a hűtőbe tegyük. Lehetőleg hámozatlanul tároljuk őket, mert a héj megóvja a tojást attól, hogy magába szívja a hűtőben esetleg terjengő ételszagot, és így tovább marad friss. Abban az esetben, ha a már hámozott tojások maradtak elfogyasztatlanul, egy jól záródó műanyag dobozba vagy tasakba csomagolva tegyük őket a hűtőszekrénybe. Fontos még, hogy semmiképpen sem a hűtő ajtajában tároljuk, hiszen a gyakori nyitás miatt itt ingadozó a hőmérséklet. Ehelyett a hűtő alsóbb, hidegebb részében helyezzük el a tojásokat.
Ha a fenti szabályokat betartjuk, a főtt tojást nagyjából 10 napig fogyaszthatjuk biztonságosan.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!