A brownie legelső, írott formában fennmaradt receptje a XIX. század végéről származik, az elmúlt több mint 120 év során pedig meghódította az egész világot.
A legenda szerint ez a különleges sütemény úgy született meg, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport keverni a csokoládétorta tésztájába, amely így nem kelt meg sütés közben.
Ma már számtalan variációja létezik az egykori, eredeti receptnek, ám mi most egy egészen csavaros brownie-t mutatunk!
A brownie tésztáját feldobhatjuk sütőtökkel és édesburgonyával is, de remek ízvilágú süteményt kapunk, ha reszelt cukkinivel turbózzuk ezt az édességet!
Ne ijedjünk meg attól, hogy zöldséges íze lesz a kész sütinek, ugyanis teljesen belesimul a cukkini az édes-csokis tésztába, és még a gyerekek sem mondják meg, milyen titkos összetevő került a brownie-ba!
Cukkinis brownie
Hozzávalók:
- 1 db közepes méretű cukkini
- 18 dkg liszt
- 10 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
- 11 dkg vaj
- 22 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 ml víz
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- A cukkinit héjastól lereszeljük és kinyomkodjuk egy kicsit, hogy ne legyen túl híg a tészta. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 20×30 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A kétféle lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport összekeverjük egy tálban.
- Egy másik keverőtálban kihabosítjuk a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral egy kézi robotgép segítségével, majd több részletben belekeverjük a vizet is.
- A két tál tartalmát óvatosan összekeverjük. Végül a masszába forgatjuk a reszelt cukkinit is.
- A csokit gőz fölött megolvasztjuk, és ezt is a tésztába keverjük.
- A cukkinis-csokis masszát a sütőpapíros tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőbe toljuk kb. 20 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Akkor jó, ha kissé ragacsos, semmiképpen nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Várjuk meg míg teljesen kihűl, és kockákra vágva tálaljuk.