Marhanyelves lepény lett a 2023-as év strandétele

Az Év Strandétele verseny győztes ételét, a balatonalmádi Terasz Bisztró Balatoni nyelvesét készítik a verseny díjátadóján, Balatonudvari fövenyesi strandján.
Vágólapra másolva!
A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét - jelentette be Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön Balatonudvari fövenyesi strandján.
Vágólapra másolva!

Az év strandételének választott

balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.

Az Év Strandétele verseny győztes ételét, a balatonalmádi Terasz Bisztró Balatoni nyelvesét készítik a verseny díjátadóján, Balatonudvari fövenyesi strandján Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.

A Bisztró kategória győztes étele, a balatonboglári Gianpieros hideg tökfőzeléke Forrás: MTI/Bodnár Boglárka


Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből,

amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).

A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került.

Az idén először meghirdetett "jóárasított" étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival,

amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.

A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, amelyhez két séf - Csillag Richárd és Sipos Norbert - is csatlakozott.

Bánfi Bence, a balatonalmádi Terasz Bisztró séfje és Nagy Gábor, a bisztró tulajdonosa az Év Strandétele győztes ételével. Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Kardos Gábor a versenyt

a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetésének nevezte,

amely jelentősen hozzájárul a "retró kínálat" megújításához.

Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket - ismertette.

Hozzátette: a versenyben a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!