A dödölle a magyar konyha egyik híres-nevezetes tájétele, melyet régen a szegények eledeleként tartották számon.
Magyarország egész területén ismerik a dödöllét, csak épp mindenhol máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik. A dödölle főtt krumpliból és búzalisztből gyúrt masszából készül. A zsírban lepirított gombócokat pirított szalonnával, hagymával és tejföllel tálalják.
A palócoknál és Mátra alján ganca néven ismert, Vas megyében dödölle, Zalában sok helyen a dödölle mellett krumpligánicának is hívják. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke a neve. Borsodszentgyörgy településen krumpliganca néven ismert. Baranya és Somogy megyében gánicának nevezik. Németh Tamás, Firkáltember, a füstös konyha és a barbecue fenegyereke most nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy bemutassa, hogyan készül a hagyományos vas- és zala megyei, eredeti dödölle: