Ezzel a trükkel fényes és habkönnyű lesz az égetett tésztánk

profiterol
profiterol
Vágólapra másolva!
Sokaknak mumus az égetett tészta – és így a profiterol, az ekler- vagy a képviselőfánk – elkészítése, holott ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker!
Vágólapra másolva!

A népszerű hazai gasztronómiai portál így javasolja az égetett tészták elkészítését:

Égetett tészta (alaprecept)

Hozzávalók (16 db eklerfánkhoz, vagy 12 db képviselőfánkhoz, vagy 30 db profiterolhoz):

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • kb. 15 dkg tojás (3-5 db)

Elkészítése:

  1. A vizet a vajjal együtt lábasba tesszük, majd addig melegítjük, míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze, és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk.
    Sokaknak mumus az égetett tészta – és így a profiterol, az ekler- vagy a képviselőfánk – elkészítése, holott ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker. Forrás: Esin Deniz
  3. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Habzsákba töltjük, és az eklerfánkhoz 10-12 cm hosszú csíkokat, a képviselőfánkhoz nagyobb diónyi, a profiterolhoz kisebb diónyi gömböket nyomunk belőle a sütőpapírra, kissé távolabb egymástól, mert a tészta sülés közben nőni fog. Kb. 20 percet pihentetjük a tésztát, majd megspricceljük egy kis vízzel, hogy gőzben süljenek a fánkocskák.
  4. Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük, és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a receptnek megfelelően dolgozhatunk vele!

Tippek, trükkök

1. Használjunk mérleget, ne bögrével, kanállal vagy gondolomra adagoljuk a receptben előírt alapanyagokat!
2. Friss tojást használjunk, és egyenként dolgozzuk a forró masszába. Az utolsó tojás hozzáadása előtt ellenőrizzük a tészta állagát. Ha már erősen fénylik, és úgy válik le a fakanálról vagy a spatuláról, hogy nyúlik, szálat húz, ne adjunk hozzá több tojást, mert a túl lágy tészta sütéskor szétfolyik.
3. Egymástól 3-5 cm távolságra nyomjuk a tésztát a habzsákból a sütőpapírra, ugyanis sütés közben meg fognak nőni.
4. Alapszabály, hogy a sütő jó forró legyen. Az első 20 percben ne nyissuk ki az ajtaját!

Forrás: Mindmegette

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!