Aki unja már a betűtésztás paradicsomlevest, annak ajánlunk egy nem mindennapi receptet – videó

3 frissítő leves nyárra, amit muszáj kipróbálnod ez zsír Gazpacho paradicsomleves
Vágólapra másolva!
Lássuk be, egy idő után már nem jelent kihívást „kienni" a nevünket vagy különböző szavakat a betűtésztás paradicsomlevesből – mutat rá hamiskásan a Mindmegette. Ilyenkor kell valami extra recept után nézni – állítja a népszerű gasztronómiai portál.
Vágólapra másolva!

Sokunk első emléke a paradicsomlevesről a menzáról származik, és talán azon kevés ételek közé tartozott, ami ott ízlett jobban, ám a zöldfűszerekkel és fokhagymával felturbózott, sajtos pirítóssal kínált változat a kiemelkedő hazai portál szerint a legtöbbünknél abszolút megüti majd a mércét, így érdemes a lehető leghamarabb kipróbálni:

Duplán sült paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 1.3 kg szilvaparadicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 0.5 tk rozmaring
  • 0.5 tk őrölt pirospaprika
  • 1 tk cukor
  • 4 bögre víz
  • 4 db zöldségleves-kocka
  • 4 szelet bagett
  • 2 ek vaj
  • 15 dkg cheddar sajt

A tálaláshoz:

  • friss bazsalikom
Betűtésztás paradicsomleves - Talán azért szerették annyian a paradicsomlevesnek ezt a változatát, mert nem sok köze volt a paradicsomhoz. A betűtésztából próbáltunk szavakat kirakni, amíg az ügyeletes tanár ránk nem szólt a malackodásért. Fotó / Nosalty

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A fokhagymagerezdeket héjastól szorosan alufóliába csomagoljuk.
  2. A megtisztított paradicsomokat félbevágjuk, a vágott oldalukkal felfelé egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük őket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk őket olívaolajjal. A tepsibe tesszük az alufóliába csomagolt fokhagymákat is.
  3. A sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a paradicsom megpuhul, kb. 40 percen át.
  4. A fokhagymákat kicsomagoljuk, és meghámozzuk a gerezdeket. A sült paradicsomokat (a levével együtt) és a sült fokhagymagerezdeket egy tálba tesszük, és botmixerrel addig mixeljük, amíg a paradicsom püréállagú lesz.
  5. A paradicsompürét egy edénybe tesszük, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, a pirospaprikát, a cukrot, valamint a zöldségleves-alaplét (vagyis a 4 bögre vízben feloldott zöldségleveskockákat). Lassú tűzön, fedő nélkül főzzük 25 percig. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  6. Ha elkészült a leves, 4 bögrébe töltjük. A bögréket egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük.
  7. A bögrék tetejére egy-egy vajjal megkent bagettszeletet helyezünk, majd megszórjuk bőségesen reszelt cheddar sajttal.
  8. 8. A leveseket 15-20 percig sütjük, majd a bögrékben, friss bazsalikommal megszórva tálaljuk őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!