Így készül a legegyszerűbb és leggyorsabb birsalmasajt
2023. október 13. 08:21
Vágólapra másolva!
Aki azért nem állt neki birsalmasajtot készíteni, mert a procedúrát túl hosszadalmasnak és macerásnak érezte, most mutatunk egy receptet, amivel a konyhában töltött idő lényegesen lerövidíthető.
A legtöbb gyümölcs, még, ha borsos áron is, már egész évben kapható - kivéve egyet: a birsalmát.
Ez a gyümölcs az ősz ajándéka, kizárólag ebben a pár hétben juthatunk hozzá, és még ilyenkor is ritkaságszámba megy.
Ha megszereztük, nincs más hátra, mint, hogy feldolgozzuk, és nekiálljunk, mondjuk birsalmasajtot készíteni.
Persze nagyon finom a birsalmakompót is, és csodát tesz a párolt káposztával, ha dinsztelés közben mellédobunk egy-két gerezdet, de az igazi csoda, mégiscsak a sajt.
Gyógyhatását népgyógyászati adatok igazolják , az íze pedig a gyümölcskenyereknek ad, utánozhatatlan aromát.
Sokan ódzkódnak az elkészítésétől, mert nagyon macerás, ám a lenti recept számos könnyítést tartalmaz: a csutka pofonegyszerű kivágásától, a főzési idő rövidítéséig. Íme tehát a mikrós birsalmasajt, sült gyümölcsből!
Birsalmasajt
Hozzávalók:
2 kg birs (kb. 5 db, ha jó nagy),
1 kg cukor
1 dl víz
1 db citrom leve
dió ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A birset alaposan megsikáljuk, majd héjastul a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük. A sült almákat kettévágjuk, majd a felpuhult, pépes gyümölcshúsból kiemeljük a csutkát.
A kicsumázott almákat botmixerrel lepürésítjük, majd átöntjük egy mikrózható edénybe. Hozzákeverjük a cukrot és a kifacsart citrom levét is.
Négyszer 5 és fél percig mikrózzuk a legnagyobb fokozaton, és minden 5 és fél perc letelte után alaposan átkeverjük.
Ha kész, beletehetjük a durvára vágott diót, és a fahéjat is, majd egy vízzel átöblített, folpackkal bélelt formába öntjük a masszát, és másnapig vízszintes helyen pihentetjük.
Másnap, szilárdságpróba után, egy sütöpapírral fedett tálra borítjuk. Ha nem szilárdult, meg, hagyjuk pihenni még 1-2 napot. Ha még mindig nem elég szilárd, kb 70 fokos sütővel rásegíthetünk a folyamtra.
A megszilárdult sajtot naponta kétszer-háromszor forgassuk meg úgy, hogy az alja kerüljön felülre.
A birsalmasajt kb. 8-10 napig szárad, utána száraz, hűvös helyen az idők végezetéig eláll.