Az első ilyen étel a nyers polip, amelyet Ázsia különböző részein fogyasztanak, mint ínyencség. Legutóbb egy férfi Dél-Koreában evett a san-nakji néven ismert ételből, amelyben egy olyan polip csáp volt, amit másodpercekkel korábban vágtak le az állatról, így még mozgott.
A csáp elzárta a férfi légcsövét, aki emiatt megfulladt.
Szintén nagyon veszélyes a Japánban igen népszerű Fugu, ami nyers gömbhalból készül. Ez az étel azért nagyon veszélyes, mert a hal tetrodotoxint tartalmaz, ami rendkívül mérgező, így a nem megfelelően előkészített hal könnyen halálos lehet.
Éppen ezért csak évek óta ezzel foglalkozó, profi séfek készíthetnek ilyen ételt.
Egy másik népszerű, de veszélyes étel Jamaica nemzeti gyümölcse, az Ackee, ami hihetetlenül népszerű szerte a világon, főként az Egyesült Királyságban. De éretlen állapotban hipoglicin toxinokat tartalmaz, amelyek
fogyasztása esetén szapora hányáshoz, szélsőségesebb esetben görcsrohamokhoz, hipotermiához, kómához és akár halálhoz is vezethet.
Sokan nem gondolnák, de a sajtok között is van egy olyan, amely könnyen életveszélyes gondokat tud okozni.
Casu martzu egy hagyományos szardíniai sajt, ami jóval meghaladja a hagyományos bomlási szintet, amit a sajtlégy lárvái segítenek elő.
Ezzel viszont az a gond, hogy a lárvák túlélhetik a gyomorban és parazitafertőzést okozhatnak, éppen ezért az Európai Unióban tiltólistán is van.
Forrás: DailyStar