Ahány család, annyi mézeskalács recept. Minden évben keressük a legjobbat: az azonnal puhát, a fára akaszthatót, az ünnepre megpuhulót, a sokáig elállót... Van, aki minden évben kísérletezik, más az évek óta bevált recepttel dolgozik. Néhány éve jelentek meg a boltokban a mézeskalács-fűszerkeverékek, de akár otthon is elkészíthetjük.
A méz már az ókor óta ismert, pótolhatatlan édesítőszer, fogyasztása az előkelők, uralkodók luxusa volt.
A méznek nem csak mint élelmiszernek tulajdonítottak nagy jelentőséget, misztikus tulajdonságokkal is felruházták, ezek a vonások pedig a mézeskalácsra is átragadtak: a régészek számos ókori görög és római ásatáson találtak a sírokban különféle mézeskalács maradványokat, amelyek a mondák szerint a holtak túlvilágra való átkelését biztosították.
Magyarországon a mézeskalács sütés hagyománya Nagy Lajos király idejében honosult meg, még a középkorban. A méz mindig is nagyon drága élelmiszer volt, ezért az emberek csak ritkán, főként ünnepi alkalmakkor engedhették meg maguknak a fogyasztását.
Mivel a karácsony volt az egyik legnagyobb keresztény ünnep, így a mézeskalács sütés az évek során összekapcsolódott Krisztus születésének ünneplésével.
A mézeskalács sütést kezdetben a kolostorokban művelték, ám fokozatosan kialakultak mézeskalács készítő céhek is: a gyönyörűen díszített, drága sütemények nagyszerű ünnepi ajándékokká váltak.
A mézeskalácssütés az évszázadok során beépült az európai népi hagyományokba és a népmesékbe is: a Grimm testvéreknek köszönhetően fennmaradt Jancsi és Juliska című meséből mindannyiunk számára ismerős lehet a mézeskalács ház. A mesékben a méz és a mézeskalács ellenállhatatlan, értékes csábításként jelenik meg, amelyre egyetlen gyermek sem tud nemet mondani. A legyakoribb mézeskalács formák ma is a mézeskalács ház, a szív, a tányér és a mézeskalács baba.
Azt gondolnák, a mézeskalács tészta gyúrása egyszerű feladat, de aki már próbálta leszedni a kezéről a ragacsos masszát, vagy összegyúrni a kőkemény, morzsálódó tésztát, pontosan tudja, hogy könnyen kifoghat rajtunk már az első lépés is.
Ugyanúgy a fűszerezés is gondot okozhat, hiszen könnyen alul- vagy túlfűszerezhetjük a tésztát. Ez utóbbin segít a készen kapható mészeskalács-fűszerkeverék, amely különböző arányban tartalmaz fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, szárított gyömbért, édesköményt, szegfűborsot és borsot, illetve egy kis ánizst, csillagánizst és kardamomt is.
Azonban akkor sem kétségbe esni, ha nincs otthon, mi magunk is készíthetünk mézeskalács-fűszerkeveréket, amivel aztán a kávét is ízesíthetjük, sőt ajándékba is adhatjuk.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Forrás: Mindmegette