A banán szuper egészséges, nagyon sokoldalú gyümölcs, és szerencsére már télen-nyáron kapható itthon is. Egy gond van vele: nehéz elcsípni a pontosan megfelelő érettségű darabokat.
Van, hogy már túlérett, és másnapra megbarnultan szomorkodik a gyümölcsöskosárban – ekkor van itt az ideje a banánkenyér vagy a banános-csokis muffin készítésének. És van, hogy olyan éretlen, szinte még zöld fürtöket sikerül csak találni, amiknek viszont még több nap kell a megfelelő íz eléréséig.
Most mutatunk pár praktikát, hogyan gyorsítható fel a folyamat.
Persze előfordul, hogy nincs időnk egy-két napot várni, mert épp olyan süteményt készítenénk, amihez túlérett, nagyon magas cukortartalmú, barnás héjú banán kell – ilyenkor jöhetnek az alábbi turbómódszerek!
Tegyük a banánokat héjastól egy fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire, 150 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, félidőben megfordítva, amíg teljesen megfeketednek. Amikor kihűltek, kanalazzuk ki a puha gyümölcshúst, egy villával pürésítsük, és már készen is áll a további felhasználásra!
Ez esetben hámozzuk meg a banánokat, tegyünk egyet egy mikrózható tányérra, és a legmagasabb fokozaton kezdjük el sütni körülbelül fél percig. Amikor halljuk, hogy sistereg, vájunk pár másodpercet, és vegyük ki, aztán jöhet a pépesítés.
Forrás: Mindmegette