Így készül az igazi tiramisu, ahogyan az olaszok szeretik - videó
2023. április 24. 08:23
Vágólapra másolva!
Rengeteg tiramisu-receptet ismerünk, gyakorlatilag minden háziasszonynak van egy bombabiztos, amit szívesen készít. Aki még nem találta azonban meg az igazit, a Mindmegette most bemutatja az eredeti, autentikus receptet, amivel garantált lesz a sikerünk.
A tiramisu (tiramisù) kifejezés azt jelenti: dobj fel! Ezzel valószínűleg az olaszok méltán világhírű desszertjében lévő kávé és kakaópor koffeintartalmára utaltak, amikor elnevezték ezt a krémes, kávés édességet.
Az eredetéről többféle legenda is létezik: az egyik szerint a ma ismert tiramisu elődjét még valamikor a XVII. században alkották meg sienai cukrászok.
Egy másik történet szerint az első tiramisu egy bordélyházban készült Trevisóban, ahol azért kínálták meg a vendégeket ezzel az afrodiziákumnak minősülő desszerttel, hogy ha az urak hazatérnek a feleségükhöz a bordélyházban történt látogatás után, megfelelően formában legyenek...
És végül van egy harmadik elmélet is, mely szerint az első tiramisut egy Roberto Linguanotto nevű cukrász alkotta meg 1969-ben, véletlenül, amikor vaníliás fagyit próbált készíteni – és valószínűleg ez az igazság.A neves gasztronómiai portál így javasolja az elkészítését:
Tiramisu
Hozzávalók:
6 db tojás (L-es méretű)
1 csomag babapiskóta
50 dkg mascarpone
8 dkg cukor
7 dl hideg feketekávé
5 dkg kakaópor
1 dl rum (opcionális)
Elkészítés:
A tiramisu eredeti receptje szerint első lépésként a tojásokat kettéválasztjuk.
A tojássárgáját habosra kikeverjük a cukkorral, hozzáadjuk a rumot, végül pedig a mascarponét, és addig keverjük, míg sima és kissé habos krémet kapunk.
A tojásfehérjéből robotgéppel kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a mascarponés krémbe.
Lefőzzük a kávét. Amikor langyosra hűlt, belemártjuk a babapiskótákat úgy, hogy félig átázzanak.
Belehelyezzük a babapiskótákat egy sorban egy kisebb tepsibe, vagy üvegtálba. Rásimítjuk a krém felét, erre teszünk még egy réteg kávéba áztatott babapiskótát, és végül a maradék krémmel befedjük.
Minimum 2 órát hűtőszekrényben állni hagyjuk. Közvetlenül a tálalás előtt a tetejére kakaóport szórunk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!