A tésztát azért is szeretik olyan sokan, mert ez egyike azoknak az ételeknek, amelyeket pillanatok alatt össze lehet dobni, és mégis minden egyes alkalommal csodálatos íze van. Továbbá olyan sokféle tészta és szósz kapható ma már, hogy mindenki megtalálhatja az éppen kedvére valót.
Kiderült azonban, hogy sokan teljesen rosszul készítik el, és emiatt akár teljesen más ízvilágot élvezhetnek, mint amilyennek annak valójában lennie kellene.
A Nemzetközi Tésztanap apropóján most megmutatjuk hogyan lehet 5 egyszerű tipp betartásával otthon is tökéletes tésztaételt főzni a családnak.
1. Túl sok a szósz
Habár tény, hogy a szósztenger extra szaftossá teheti a főételt, ha igazi olasz módra szeretnénk ezt elkészíteni, akkor a szósszal csak bevonjuk a tésztát, és nem hagyjuk, hogy tocsogóssá váljon. Ezért fontos, hogy egy elég nagy serpenyőben főzzük a lecsöpögtetett tésztát, így jól látható, hogy mennyi szószt adunk hozzá.
2. Nagyon fontos az arányok betartása
Bármilyen ételt is készítünk, nagyon fontos a hozzávalók megfelelő mennyiségének eltalálása. Nincs ez másképp a tésztával sem: tehát először is
kulcsfontosságú, hogy a tésztát bőséges, forrásban lévő sós vízben, és egy nagyobb serpenyőben főzzük meg.
A tésztának sok helyre van szüksége, mivel főzés közben kitágul és esetleg összeragadhat. Ennek elkerülése érdekében javasolt rendszeresen kevergetni a tésztát.
3. Az elpocsékolt ízek
Nincs értelme a tésztafőzésnek, ha az ízek nem megfelelőek. Az egyik hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy főzés után leöblítik a tésztát.
Ha így teszünk, azzal a keményítőt is lemossuk, ami pedig segítene a szósznak a tésztához tapadni.
4. A szósz és a tészta íze nem illik össze
Teljesen elronthatjuk az ételt, ha olyan szószt választunk, ami nem az adott tésztatípushoz illik. Például a spagettihez bolognai szósz passzol, a hosszú lapos tésztához és a fettuccine-hez a krémes mártások valók. A rövid, cső alakú tésztákhoz pedig zöldséges szószok illenek.
5. Túlzásba vitt főzési idő
A tökéletes "fogkemény", azaz még feszes, de már nem túl kemény és nem nyers tészták főzése kényes egyensúlyozáson múlik.
Rágósnak és egyenletes színűnek kell lennie. A túlfőtt tészta pépes lesz, azt senki sem enné meg.
Forrás: Daily Star