A svájci sajt mindenki számára felismerhető egyedi külseje miatt, hiszen tele van lyukakkal. Azonban valószínűleg kevesen gondoltak bele, mi lehet ennek az oka.
Talán bizarrul hangzik, de
a lyukak egy fermentálódás során keletkező, speciális baktériumnak köszönhetőek, amelyek szén-dioxidot termelnek.
A lyukak mérete igazából nem befolyásolja a sajt ízét, azonban függhet a hőmérséklettől, a tárolási időtől, és a savasság szintjétől.
A Baby Swiss sajtot például nem érlelik túl hosszú ideig, így viszonylag kicsik a lyukak rajta, és enyhébb az íze is. Az eredeti svájci sajtot ezzel szemben legalább 60 napig érlelik.
Valójában minden sajt különféle módon készül, más-más összetevőkből áll, ennek eredményeképpen eltérő az ízük, állaguk, külsejük is. Aki szereti őket, sok finom fajta közül válogathat.