Felturbózná étrendjével az immunrendszerét? Mutatjuk a legjobb módszereket
2024. január 03. 08:02
Hands of girl cooking vegetables in the kitchen.
Vágólapra másolva!
Valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy pusztán az étkezésünkkel nem tudjuk 100%-ban megvédeni szervezetünket a vírusokkal szemben, azonban figyelemreméltó eredményekkel jár, ha fogyasztunk kifejezetten olyan ételeket és italokat, amelyek hatékonyan készítik fel immunrendszerünket, betegségeket megelőzendő. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb tippeket, amelyek közül érdemes minél többet akár naponta fogyasztanunk.
Ahogy arról korábban itt és itt is írtunk, az immunrendszerünk erősítése - kiváltképp télen - nagyon fontos.
Ezzel a 8 étellel, vagy itallal készíthetjük fel leghatékonyabban a szervezetünket a hideg időszakra:
Gyömbértea A gyömbér erős gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legjobb "fegyver" a megfázás vagy influenza elleni küzdelemben. A benne található hatóanyagoknak köszönhetően hányingerellenes, görcsoldó, köhögéscsillapító hatásokkal is bír. A gyömbér tele van olyan értékes vitaminokkal, mint az A-, C-, E- és B-vitaminokat, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, és vasat is.
Narancs A citrusok tele vannak C-vitaminnal. Ha naponta két darab narancsot megeszel, azzal fedezed a napi C-vitamin szükségletedet. A déli gyümölcsben kálium és kálcium is található, ami szintén erősíti az immunrendszert.
Víz A hidratáció mindig nagyon fontos, akkor is, ha az ember nem érzi magát betegnek. Ha beteg, akkor pedig pláne a víz a leghasznosabb folyadék, amit kortyolgathat az ember. Naponta legalább 8 pohár vizet kellene meginnunk, hogy megfelelően hidratáljunk.
Áfonya Az áfonya tele van antioxidánsokkal, így rengeteg betegség ellen, például a megfázás ellen is véd, ha rendszeresen eszel belőle. Egyetemi kutatások szerint azok a felnőttek, akik rendszeresen eszik ezt a tápanyagokban gazdag bogyós gyümölcsöt, kisebb eséllyel kapják el a náthát. Áfonyából készíthetünk smoothie-t, felturbózhatjuk vele a zabkását, de süteményekbe is felhasználhatjuk.
Paradicsom A paradicsom szintén egy olyan élelmiszer, ami rengeteg C-vitamint tartalmaz. 10 deka paradicsom a napi C-vitamin-szükséglet 17%-át fedezi. A paradicsom kitűnő vértisztító hatással is bír és a benne lévő krómnak köszönhetően csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. A paradicsomot fogyaszthatjuk nyersen, de nagyon sok étel alapja is. Egy pohár paradicsomlé pedig felér egy multivitaminos bombával.
Étcsokoládé Hidd el, az étcsokoládé igenis hatékony "gyógyszer" a megfázás elleni küzdelemben. Az étcsokoládéban található teobromin csillapítja a köhögést. Az étcsoki antioxidánsokban, például flavanolokban, a polifenolokban, a katechinekben gazdag finomság.
Spenót A spenót is egy olyan szuperzöldség, amely nagyszerű hatással van az általános egészségére, közérzetre. Nemcsak emésztést segítő rostokat tartalmaz, hanem a C-vitamint is. A C-vitamin hozzájárulhat a megfázás megelőzéséhez és csökkentheti a betegség tüneteit.
Tojás Nagyon fontos, hogy C-vitamin mellett a szervezetünket D-vitaminnal is feltöltsük. A D-vitamin ugyanis hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A tojás nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint és igen sokoldalú ételt, főleg reggelit készíthetünk belőle.
Az immunrendszerünk támogatása egy kis étrendváltoztatással tehát lehetséges - volt olvasható a Mindmegette cikkében. Számtalan további recept és praktika is várja az oldalon,
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!