Olaszország nemcsak világszerte ismert nevezetességeiről - pisai ferde torony, Colosseum, és a római Pantheon - híres, de a gasztrokultúrájáról is, különösen a tésztaételekről.
Szerencsére nem kell feltétlenül külföldre utazzunk ahhoz, hogy megkóstoljuk az egyik legnépszerűbb specialitásuk,
a bolognai autentikus változatát, elég, ha követjük Roberto Bassi, az Academia Barilla séfjének tanácsait.
Talán sokan csodálkozni fognak ezen, de a tradicionális bolognai recepthez tagliatelle tésztát használunk. A tökéletes szósz titka pedig a hús és zöldségek megfelelő aranyában rejlik"
- mondja Roberto Bassi.
Pirítsuk meg a zöldségeket extra szűz olívaolajon, majd adjuk hozzá a darált húst,
amely az eredeti recept szerint marha-és sertéshús keveréke, ám elkészíthető csak marhahúsból is.
Végül adjunk hozzá ízlés szerint vizet, paradicsompürét vagy hámozott, darabolt paradicsomot, és lassú tűzön egy órán keresztül főzzük.
Roberto szerint az emberek többsége
két olyan hibát követ el, ami nagymértékben rontja az étel minőségét:
Az egyik, hogy olajat adnak a főzővízhez, a másik pedig, hogy vízzel öblítik le a kész tésztát. Ugyanis, ha igazén jó minőségű tésztát használunk, erre semmi szükség, hiszen csak kis mennyiségű keményítő szabadul fel főzés közben, amitől nem fog összetapadni. A tészta leöblítésével viszont eltávolítjuk róla azt a vékony keményítőbevonatot, ami abban segít, hogy jobban tapadjon rá a mártás.
További finom olasz fogásokat ezekben itt és itt talál. Az olasz tészták fogyasztásának etikettjéről pedig bővebben itt olvashatnak.