7 okunk is van rá, hogy mikor fogyasszunk gyömbért
2024. február 01. 08:34
Vágólapra másolva!
Bár egy ideig kevésbé volt sláger a gyömbér, napjainkban reneszánszát éli, hiszen a jól ismert jótékony élettani hatásán túl egyre több receptben is fellelhető. Cikkünkben számba vettük a legfontosabbakat!
A gyömbérről köztudott, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal - de nézzük mit jelent ez konkrét számokban.
100 g friss gyömbérben:
17 mg kalcium
4 mg C-vitamin
11 g szénhidrát
0,7 g zsír
330 mg kálium
és mindössze 61 kcal rejlik.
Ezért érdemes rendszeresen gyömbért fogyasztanunk:
Támogatja az emésztést A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.
Csökkenti az émelygést Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő "orvosság".
Enyhíti a fájdalmakat Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.
Csökkenti a vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.
Csökkenti a szívbetegség kockázatát Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.
Segíthet a rák megelőzésében A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.
Javítja az agy működését Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.
Ha kíváncsi más növények jótékony hatásaira is, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!